Tot ce trebuie sa stii despre concediul si indemnizatia pentru cresterea copilului

Atunci cand un salariat devine parinte, acesta beneficiaza, conform legislatiei in vigoare, de concediu pentru cresterea copilului, dar si de o indemnizatie lunara in acest sens. A gestiona cat mai bine finantele, mai ales pe perioada ingrijirii unui copil, este un punct de interes pentru toate persoanele care urmeaza sa devina parinti.

Astfel, am alcatuit mai jos un material cu cele mai importante aspecte pe care viitorii parinti trebuie sa le cunoasca referitor la perioada in care au dreptul de a beneficia de concediu si indemnizatie pentru cresterea copilului, conform legislatiei din Romania.

  • Care este diferenta dintre concediul de maternitate si concediul pentru cresterea copilului?
  • Cine poate beneficia de concediu pentru cresterea copilului?
  • Indemnizatia pentru cresterea copilului
  • Calcul indemnizatie crestere copil
  • Acte necesare pentru obtinerea indemnizatiei pentru cresterea copilului
  • In cat timp se depune dosarul pentru indemnizatie crestere copil?
  • Stimulent de insertie - ce este si ce valoare are acesta
  • Se pot obtine si alte venituri pe perioada acordarii indemnizatiei pentru cresterea copilului?

Care este diferenta dintre concediul de maternitate si concediul pentru cresterea copilului?

Desi se produc deseori confuzii in acest sens, concediul de maternitate este diferit de concediul care se acorda pentru cresterea copilului. 

Concediul de maternitate, regasit si sub denumirea de concediu de sarcina si lauzie, se acorda salariatei gravide pe o perioada de 126 de zile, inainte si dupa nastere. Astfel, concediul oferit angajatei inainte de a naste, regasit si sub denumirea de concediu prenatal, se acorda pe o perioada de 63 de zile. Tot pe aceeasi perioada se acorda si concediul postnatal, reprezentand concediul de maternitate oferit mamei dupa nasterea copilului.

In functie de starea de sanatate a salariatei insarcinate si in functie de recomandarea medicului, perioadele de concediul prenatal si postnatal pot varia, compensandu-se intre ele. Singura conditie este, insa, ca perioada de concediu de lauzie sau concediu postnatal sa insumeze cel putin 42 de zile.

Daca acest concediu de maternitate este un drept ce revine exclusiv mamei, concediul pentru cresterea copilului poate fi oferit oricaruia dintre parintii salariati, cu respectarea legislatiei in vigoare.

Concediul pentru cresterea copilului este acordat pe o perioada de 2 ani, respectiv 3 ani, in cazul copilului cu handicap, parintelui care a realizat, timp de cel putin 12 luni in ultimii doi ani, venituri supuse impozitului.

Cu alte cuvinte, oricare dintre parinti poate beneficia de concediul pentru cresterea copilului, daca acesta a fost activ pe piata muncii cel putin 12 luni in ultimii 2 ani, realizand venituri impozabile.

Cine poate beneficia de concediu pentru cresterea copilului?

Dupa cum mentionam mai sus, concediul pentru cresterea copilului se acorda oricaruia dintre parinti, daca acesta a realizat venituri impozabile din salarii, venituri din activitati independente, venituri din drepturi de proprietate intelectuala, venituri din activitati agricole, silvicultura si piscicultura, conform OUG nr. 111/2010.

Totodata, concediul, dar si indemnizatia pentru cresterea copilului pot fi acordate atat parintilor naturali, cat si celor adoptivi sau tutorilor legali.

Conform ordonantei citate mai sus, pot beneficia de concediu crestere copil cetatenii romani, straini sau apatrizi, care au domiciliul sau resedinta pe teritoriul Romaniei, locuind in tara impreuna cu copilul pentru care solicita aceste drepturi si ocupandu-se de cresterea si ingrijirea sa. 

Conditiile enumerate anterior trebuie indeplinite cumulativ, plus conditia de a obtine venituri impozabile timp de cel putin 12 luni in ultimii 2 ani.

Indemnizatia pentru cresterea copilului

Angajatul care a solicitat concediu pentru cresterea copilului beneficiaza si de o indemnizatie lunara, calculata in functie de veniturile pe care salariatul le-a obtinut pe parcursul ultimelor 12 luni de activitate.

Veniturile luate in calcul pentru stabilirea indemnizatiei sunt veniturile rezultate dupa scaderea impozitului pe venit si a contributiilor sociale obligatorii. Daca o persoana obtine venituri impozabile din multiple surse, la calcului indemnizatiei se vor lua in considerare toate aceste venituri incasate in lunile de referinta.

Pe de alta parte, daca o persoana realizeaza venituri atat in tara, cat si in strainatate, se vor lua in calcul numai veniturile realizate pe teritoriul tarii.

Calcul indemnizatie crestere copil

Indemnizatia pentru cresterea copilului reprezinta 85% din media veniturilor nete realizate in cele 12 luni de referinta. 

Valoarea minima a indemnizatiei se calculeaza in functie de valoarea indicelui social de referinta, care a fost majorat incepand cu data de 1 martie 2022 la 525,5 lei. 

Practic, potrivit OUG 111/2010, indemnizatia lunara minima pe care un parinte o poate primi se obtine prin aplicarea unui coeficient de multiplicare de 2,5 la valoarea indicatorului social de referință. In anul 2022, incepand cu luna martie, valoarea minima a indemnizatiei este de 1.314 lei. Pe de alta parte, valoarea maxima a indemnizatiei este de 8500 de lei.

Pentru situatiile in care parintele are in grija doi sau trei copii, proveniti dintr-o sarcina gemelara sau de tripleti, cuantumul indemnizatiei lunare se obtine prin multiplicarea cu 2,5 a valorii indicatorului de referinta, incepand cu al doilea copil. 

Cu alte cuvinte, parintele va beneficia de 85% din media veniturilor pe care le-a acumulat in ultimele 12 luni, la care se va adauga valoarea indicatorului social de referinta multiplicat cu 2,5, reprezentat, in momentul de fata, de suma de 1.314 lei.

Un alt aspect important de mentionat este faptul ca cele 12 luni de referinta, in baza carora se va calcula valoarea indemnizatiei, nu trebuie sa fie consecutive, insa trebuie sa se incadreze obligatoriu in ultimii doi ani inainte de nasterea copilului.

Pentru parintele care beneficiaza de concediu pentru cresterea copilului, indemnizatia reprezinta singura sau principala sursa de venit, fapt pentru care acesta trebuie sa cunoasca toate aspectele referitoare la calculul ei. Daca, totusi, ai nevoie de resurse suplimentare sau indemnizatia apare cu intarziere, poti solicita un credit urgent, pe care il vei putea acoperi ulterior fara probleme.

Acte necesare pentru obtinerea indemnizatiei pentru cresterea copilului

Pentru a beneficia de indemnizatia pentru cresterea copilului, parintele trebuie sa depuna o cerere, insotita de:

  • copia actului de identitate al solicitantului si certificatul de nastere al copilului;
  • actele doveditoare privind calitatea solicitantului si relatia acestuia cu copilul;
  • adeverinta de venit pentru ultimele 12 luni;
  • dovada privind veniturile obtinute, eliberata de catre angajator sau de catre platitorul de venit;
  • dovada privind suspendarea activitatii pentru perioadain care se solicita concediul pentru cresterea copilului.

Aceasta cerere pentru acordarea indemnizatiei de crestere a copilului si documentele insotitoare se depun la primaria comunei, orasului, municipiului, respectiv sectoarelor municipiului Bucuresti pe raza careia solicitantul domiciliaza sau isi are resedinta. 

In cat timp se depune dosarul pentru indemnizatie crestere copil?

Termenul de depunere al acestor documente este de maxim 60 de zile de la data la care s-a finalizat concediul de maternitate (care trebuie sa insumeze cel putin 42 de zile) sau de la data nasterii copilului, daca mama nu a indeplinit conditiile necesare acordarii concediului de maternitate.

In cazul adoptiei, documentele se depun in termen de 60 de zile de la data la care s-au aprobat ori s-au instituit masurile de protectie a copilului.

Aceste cereri se solutioneaza in termen de 15 zile lucratoare de la data inregistrarii la agentia teritoriala. Decizia de admitere sau de respingere, dupa caz, va fi comunicata solicitantului in termen de 5 zile lucratoare de la data emiterii.

Stimulent de insertie - ce este si ce valoare are acesta

Conform OUG 111/2010, parintii care sunt indreptatiti sa beneficieze de concediu pentru cresterea copilui si se intorc la munca vor beneficia de un stimulent de insertie. 

Pentru revenirea din concediu crestere copil inainte de termen, salariatii vor primi un stimulent de 1 500 de lei, daca isi incep activitatea inainte de implinirea varstei de 6 luni a copilului, respectiv un an, in cazul copilului cu dizabilitati. Aceasta suma se acorda pana la implinirea varstei de 2 ani a copilului, respectiv 3 ani, in cazul copilului cu dizabilitati.

 

Daca parintele obtine venituri impozabile dupa implinirea de catre copil a varstei de 6 luni, respectiv 1 ani, in cazul copilului cu dizabilitati, stimulentul de insertie acordat va fi in cuantum de 650 de lei.

Persoanele care au finalizat concediul pentru cresterea copiilor si obtin venituri supuse impozitului sau, cu alte cuvinte, isi reiau activitatea la locul de munca vor beneficia de un stimulent de insertie in valoare de 650 de lei, dupa implinirea de catre copil a varstei de 2 ani, respectiv 3 ani, in cazul copilului cu dizabilitati. Acest stimulent se acorda pana la implinirea varstei de 3 ani a copilului, respectiv 4 ani, in cazul celui cu dizabilitati. 

In cazul in care parintele care a beneficiat de concediu si indemnizatie pentru cresterea copilului are un al doilea copil intr-o perioada de pana la 12 luni de la finalizarea concediului anterior, iar indemnizatia actuala va fi mai mica decat indemnizatia precedenta, acesta poate beneficia de indemnizatia lunara primita pentru copilul anterior.

Stimulentul de insertie reprezinta un venit avantajos, indiferent de perioada in care alegi sa te intorci la munca. Daca intentionezi sa accesezi un credit rapid, spre exemplu, aceasta suma de bani suplimentara te poate ajuta sa iti acoperi cheltuielile, fara prea mari eforturi.

Se pot obtine si alte venituri pe perioada acordarii indemnizatiei pentru cresterea copilului?

Daca persoana care beneficiaza de indemnizatie a obtinut si alte venituri impozabile pe perioada concediului, plata indemnizatiei va inceta. Totusi, exista o serie de exceptii in acest sens.

Daca veniturile nu depasesc suma de cinci indemnizatii minime, atunci beneficiarul este indreptatit sa obtina venituri suplimentare pe perioada concediului de crestere a copilului.

Ba mai mult, exceptia se aplica in cazul indemnizatiilor primite de persoane care au calitatea de consilier local sau judetean. De asemenea, salariatul poate primi bonusuri lunare in baza unui contract de munca, fara ca indemnizatia sa fie afectata. Pe de alta parte, daca parintele doreste sa obtina un credit rapid pe termen scurt, trebuie mentionat faptul ca indemnizatia constituie o resursa financiara viabila pentru a-l rambursa.

Este important ca salariatul sa isi cunoasca drepturile cu privire la concediul si indemnizatia de crestere a copilului. Daca vei deveni parinte in perioada urmatoare, consulta cu atentie informatiile puse la dispozitie, pentru a beneficia de concediul pentru cresterea copilului, dar si de indemnizatia cuvenita.

Sursa foto: Shutterstock 

Noutăți

Cauți ceva anume?