Salariul minim si importanta lui cand ai nevoie de un imprumut

Un imprumut financiar, obtinut rapid, poate fi solutia eficienta pentru situatiile de urgenta pe care trebuie sa le gestionezi intr-un timp foarte scurt, ori pentru cheltuielile de nevoi personale, ca sa-ti renovezi locuinta sau sa pleci intr-o vacanta impreuna cu cei dragi. Cum un credit bancar poate insemna un proces destul de complicat si de durata, te gandesti, evident, la varianta unui credit IFN

 

Ce faci, insa, atunci cand castigurile tale salariale sunt mici si iti pui, pe buna dreptate, problema daca poti rambursa un imprumut, indiferent in ce conditii avantajoase l-ai lua? Iata o intrebare la care incercam sa-ti raspundem, in cele ce urmeaza, pentru ca tu sa fii un om bine informat si sa faci alegeri potrivite nevoilor tale.  

 

 

  • Importanta salariului minim pentru un credit IFN
  • Ce inseamna creditarea responsabila
  • Avantajele unui imprumut IFN
  • Valoarea salariului minim in Romania

 

 Importanta salariului minim pentru un credit IFN

 

Ca si in cazul unui credit bancar, si pentru un imprumut IFN este necesara indeplinirea anumitor conditii pentru a putea accesa sumele de care ai nevoie, printre care sa ai varsta intre 18 si 75 de ani, sa detii un cont bancar si un card atasat acestuia si sa ai un venit lunar constant. 

 

Din perspectiva castigurilor pe care le obtii lunar, exista institutii bancare ce accepta si un salariu minim pe economie, numai ca nu poti solicita sume foarte mici, de ordinul catorva sute de lei, pe care sa le poti plati in 10 zile, de exemplu, iar intreg procesul de acordare a creditului dureaza mai mult decat iti poti permite pentru a rezolva anumite probleme urgente ce se pot ivi la un moment dat. 

 

Prin urmare, una dintre solutiile eficiente, chiar si atunci cand esti platit cu salariul minim pe economie sau nu esti nici macar angajat, dar ai venituri stabile, desi medii, chiar mici, este sa optezi pentru un credit IFN. 

 

Concret, pentru a putea obtine un astfel de imprumut, la Mobil Credit, trebuie sa faci dovada unor castiguri lunare nete, constante, in valoare de cel putin 900 de lei, si care pot fi reprezentate de:

 

  • salariul net lunar - poti accesa suma dorita, chiar daca ai un salariu minim brut de 2.230 de lei, pentru ca netul se calculeaza in jurul valorii de 1.346 de lei;
  • venituri nete - poti contracta un credit nebancar si daca nu esti salariat si ai venituri nete de peste 900 de lei, din contracte, chirii, pensie, venituri PFA si alte surse;
  • salariul net lunar si venituri nete lunare - daca toate insumeaza peste 900 de lei.

Ce inseamna creditarea responsabila

Atunci cand salariul si veniturile tale lunare sunt mici, una dintre principalele tale griji este ca, daca faci un imprumut, sa il poti rambursa la timp, fara sa-ti creezi un dezechilibru bugetar. Asadar, este foarte important sa gasesti un partener de creditare de incredere, care sa aiba consultanti concentrati pe nevoile tale, iar impreuna cu ei sa poti construi o strategie care sa tina cont de nivelul tau de indatorare, venitul tau, dar si de istoricul de creditare. Si aceasta, indiferent de suma pe care vrei sa o iei cu imprumut sau de perioada contractuala. 

 

Practic, este vorba despre siguranta ca poti rambursa imprumutul, ceea ce este esential atat pentru tine, cat si pentru institutia care iti acorda creditul. Este motivul pentru care, la Mobil Credit, suma maxima pe care o poti accesa este de 4.000 de lei, pentru o perioadă contractuală de până la 6 luni, daca indeplinesti conditiile de creditare. In cazul in care folosesti aplicatia Mobilo pentru smartphone, primesti un bonus de 200 de lei. Totodata, un nou imprumut nu va fi acordat decat daca exista confirmarea primirii, in contul Mobilo Finance, a banilor de la creditul precedent. 

 

Este important de retinut ca, pe parcursul contractului, in functie de nevoile tale si de disponibilitatea ta financiara, ai posibilitatea de a extinde termenul de inchidere a imprumutului, conditia fiind doar achitarea dobanzii contractuale acumulate. In acest caz, dobanda contractuala continua sa curga potrivit contractului, pana la achitarea creditului. Daca pe parcursul contractului intervine o situatie neprevazuta, din cauza careia nu mai poti rambursa, vei beneficia de sprijin pentru gasirea unor solutii eficiente pentru particularitatile cazului tau.

 

Avantajele unui imprumut IFN

 

Unul dintre cele mai mari avantaje ale unui imprumut acordat de o institutie financiara nebancara este ca il poti solicita rapid, printr-o aplicatie online, respectand cateva etape simple, pe intelesul tuturor. 


Totodata, ai posibilitatea de a accesa sume mici de bani, pentru perioade contractuale scurte. Concret, daca spre sfarsitul lunii ai ramas fara resurse financiare si ai nevoie urgenta de bani, pana la urmatorul salariu, poti apela la un credit nebancar, contractat pentru o perioada scurta de timp. La Mobilo Credit, de exemplu, suma minima pe care o poti imprumuta este de doar 300 de lei, pe care o poti plati intr-un interval de 10 pana la 31 de zile.

 

Valoarea salariului minim in Romania

In Romania, salariul de baza minim brut pe tara garantat in plata, corespunzator programului normal de munca, de 8 ore zilnic si de 40 de ore pe saptamana, este stabilit prin Hotarare de Guvern, dupa consultarea sindicatelor si a patronatelor. 

 

Astfel, potrivit HG 935/2019, de la 1 ianuarie 2020, salariul de baza minim brut pe tara garantat in plata este de 2.230 de lei. Acelasi act normativ prevede ca, pentru persoanele angajate pe functii pentru care este nevoie de studii superioare si care au o vechime in munca de cel putin un an in domeniul studiilor superioare, salariul minim brut lunar este de 2.350 de lei. Totodata, OUG 114/2018 stabileste ca, pana la sfarsitul anului 2020, venitul salarial lunar brut in domeniul constructiilor sa fie de 3.000 de lei. 

 

Un angajator este obligat, prin Codul Muncii (Legea 53/2003, cu modificarile aduse), sa garanteze in plata un salariu brut lunar cel putin egal cu cel minim brut pe tara. De asemenea, este important de retinut ca salariul cuprinde salariul de baza, indemnizatiile, sporurile si alte adaosuri. 

 

Cand ai un salariu minim pe economie si, in general, veniturile tale lunare sunt medii spre mici, este foarte important sa iei in calcul optiunile rapide pe care le ai in cazul in care intervine o situatie de urgenta sau daca vrei sa aduci imbunatatiri locuintei in care stai. Din aceasta perspectiva, un credit IFN iti poate fi oricand de ajutor.

 

Sursa foto: Shutterstock

Noutăți

Cauți ceva anume?