Top 12 destinatii din Romania pe care sa le vizitezi vara aceasta si cum sa economisesti pentru vacanta

De cateva saptamani, mirosul de vacanta este in aer. Multi isi fac planuri de concediu inca de acum o luna sau chiar mai mult. Daca si tu ramai in tara in aceasta vacanta, sigur esti in cautarea unor locuri numai bune de vizitat. Pe langa destinatiile de vacanta, ti-am pregatit si cateva sfaturi pentru a economisi si/sau strange bani pentru concediu. Sa pornim la drum.

  • Top 5 destinatii din Romania care merita vizitate
  • Cum sa economisesti bani pentru vacanta de vara
  • Ce sa stii inainte de a pleca in vacanta
  • Cum sa ai o vacanta minunata fara a cheltui mult 

Top 5 destinatii din Romania care merita vizitate

Romania este incarcata de locuri minunate care isi asteapta vizitatorii. Mai jos sunt cinci dintre cele mai frumoase destinatii din Romania. La final ti-am pregatit o trecere in revista si a altor sugestii de vacanta.

Brasov

Centrul orasului Brasov pastrat intact inca din vremea medievala te va incanta cu siguranta. Ca nod comercial, Brasovul a cunoscut un avant infloritor in ultimele secole. Astazi, poti lua orasul la pas pentru a explora Biserica Neagra, arhitectura gotica, renascentista si baroca.

Daca ajungi in oras trebuie sa treci prin Piata Sfatului, Casa Hirscher, Bastionul Tesatorilor. Poti explora frumusetile orasului fie la pas, fie pe doua roti, pentru o atmosfera relaxanta de vacanta.

 

Transfagarasan

Transfagarasanul este unul dintre cele mai cunoscute locuri din Romania, mai ales dupa filmarea unui episod din seria Top Gear. Drumul traverseaza zona sudica a Muntilor Carpati, iar viteza medie este de circa 40 km/h. Indiferent de abilitatile tale de sofer acasa, Transfagarasanul te va provoca prin virajele bruste, coborarile abrupte si traseele sinuoase. Pentru altii, peisajele si istoria locurilor reprezinta atractiile principale.

Traseul se intinde pe aproximativ 92 km intre localitatile Bascov (judetul Arges) si Cartisoara (judetul Sibiu). Ajunge pana la o altitudine de peste 2.000 de metri. Zona traversata de Transfagarasan include lacul si barajul Vidraru, Lacul Balea, Rezervatia Naturala Golul Alpin si multe altele.

 

Lacul Rosu

Lacul Rosu este adorat atat de familii, cat si de calatori pasionati de drumetii. Lacul s-a format in urma unui cutremur care a avut loc in anul 1838. Odata ajuns aici, te poti bucura de natura, liniste si pace. Timpul petrecut in apropierea Lacului Rosu ajuta la reglarea somnului si in recuperarea fizica si mintala. 

Lacul se afla la poalele varfului Hasmasu Mare, aproape de Cheile Bicazului. Uneori capata nuante rosiatice ca urmare a continutului de hidroxizi si oxizi de fier din paraul Rosu, care se varsa in lacul cu acelasi nume.

 

Biertan

Biertan este o localitate din Transilvania devenita celebra dupa vizita printului Charles al Marii Britanii. Satucul care pare din alte timpuri este cunoscut pentru bisericile fortificate. Pe langa acestea, vei putea vedea hanuri medievale, case in stil sasesc si vagoane trase de cai.

Biserica fortificata din Biertan are ziduri de aparare de 35 m inaltime si un sistem complex de porti si turnuri. Drept urmare, satul nu a fost cucerit niciodata in perioada medievala.

O legenda simpatica spune ca in ultimii 300 de ani a existat un singur divort. Se pare ca in interiorul bisericii se afla o incapere speciala in care cuplurile care doreau sa se desparta erau inchise timp de sase saptamani.

Mina de sare Praid

Vara este perioada ideala pentru a vizita mina de sare de la Praid. Cu un microclimat unic, la Praid se afla o rezerva importanta de sare.

Odata ajuns la Nivelul 50, la 120 m sub pamant, vei da peste un sat subteran. Se crede ca mina de sare a fost explorata inca din vremea Imperiului Roman. Astazi, te poti bucura de un spectacol de lumini, locuri de joaca, cafenea si cinema 3D.

In mina de sare, temperatura medie anuala este de doar 16 grade Celsius, numai bine pentru a-ti reincarca bateriile pe aceste meleaguri.

 

Alte locuri ce merita vizitate includ:

  • Cetatea Alba Iulia – este una dintre cele mai bine pastrate cetati din Romania. Daca esti amator de plimbari, poti explora strazile cetatii;
  • Delta Dunarii – aflata sub protectia UNESCO, delta este locul perfect pentru a te relaxa in pasul domol al apei. Aici vei putea descoperi o suprafata compacta de stuf si pasari de tot felul;
  • Cimitirul Vesel de la Sapanta – incanta prin micile poezii si desene despre viata celui care se odihneste. Ideea a fost lansata de sculptorul Stan Ioan Patras. Astazi, exista peste 700 de morminte in Cimitirul Vesel. Se crede ca atitudinea vesela asupra mortii vine dintr-o credinta dacica in care viata este vesnica, iar moartea reprezinta doar o trecere spre alta lume si nu un eveniment tragic;
  • Valea Vaserului – in aceasta zona pitoreasca poti face o plimbare cu mocanita. Astfel, vei vedea la pas domol frumusetile locale;
  • Gradina Botanica din Cluj-Napoca – cu o suprafata de 14 hectare si peste 10.000 de specii de plante cultivate, aceasta gradina botanica este o destinatie de vis daca iti place natura;
  • Cascada Beusnita – unul dintre cele mai frumoase locuri din Romania. Situata in Parcul National Cheile Nerei, Cascada Beusnita reprezinta, de fapt, o succesiune de cascade care ofera un spectacol natural impresionant;
  • Padurea Hoia Baciu – se afla la cativa kilometri de Cluj-Napoca. Atrage prin forma inedita a radacinilor. Datorita legendelor invaluite in mister si paranormal, se spune ca este una dintre cele mai inspaimantatoare paduri din intreaga lume.

 

Cum sa economisesti bani pentru vacanta de vara

Acum, ca ai o posibila destinatie in minte, este timpul sa faci rost de bani pentru vacanta. Mai jos sunt cateva sfaturi despre modalitati de a economisi bani pentru vacanta de vara.

Planifica-ti vacanta din timp

Daca iti faci din timp planurile pentru vacanta, ai vreme sa gasesti cele mai bune oferte de cazare si sa te documentezi cu privire la preturi.

Atunci cand iti faci planul de vacanta este important sa te intrebi de conteaza pentru tine, cum doresti sa iti ocupi timpul in vacanta. Doresti sa te cazezi la un hotel care ofera privelisti spectaculoase? Atunci va trebui sa reduci din bugetul pentru distractii.

Vrei sa vizitezi obiective turistice, sa petreci timpul intr-un parc de aventuri sau poate doresti sa lenevesti la piscina.

O alta idee este sa faci economie cu transportul. In loc sa mergi cu masina, poti alege sa iei autocarul sau trenul.

Tine evidenta finantelor

Banii nu reprezinta un stres, insa, daca iti este teama sa vezi cati bani mai ai in cont, poate deveni stresant. Ai la indemana o solutie simpla. Lasa-ti o zi weekendul urmator pentru a vedea de ce bani dispui si pe ce se duc veniturile tale. Astfel, vei sti cum iti folosesti banii si de cate ori cheltui pe lucruri inutile.

Trece totul pe hartie sau intr-o aplicatie dedicata. Cat cheltui saptamanal pe mancare, iesiri in oras, gustari, cafea etc. La acestea se adauga chiria/rata la banca, utilitatile, cheltuielile pentru masina, abonamentul la sala si cumparaturile ocazionale.

Redu cheltuielile inutile

O idee foarte buna pentru a pune lucrurile in perspectiva este sa iei o bucata de hartie si sa o imparti in doua. Pe prima coloana pune titlul „Nevoi”, iar pe a doua „Dorinte”. In aceste coloane, asaza cumparaturile de mai devreme.

Te uiti atat de des la filme/seriale incat ai nevoie de un abonament lunar de 10 euro (care inseamna aproape 600 de lei pe an), cafea de la restaurantul din colt, iesiri in oras de trei ori pe saptamana, haine noi in fiecare luna.

Odata ce ai trecut toate cumparaturile, uita-te in coloana pentru „Dorinte”, calculeaza totalul si intreaba-te de ce lucruri chiar ai nevoie din acea lista.

Vinde lucrurile pe care nu le folosesti

Lucrurile nefolositoare pot fi diferite de la o persoana la alta. Daca ai echipament sportiv aproape nou pe care nu il folosesti, il poti vinde. La fel cu piesele de mobilier nefolosite.

Unele persoane renunta la masina pentru a face rost de bani de vacanta. Prin renuntarea la masina, vei obtine un influx mare de bani imediat, plus ca vei face economie deoarece vei anula asigurarea pentru masina si nu vei mai plati pentru benzina. In loc, iti poti lua o bicicleta pliabila si poti folosi transportul public.

 

Redu bugetul pentru alimente

Daca nu trebuie sa urmezi o dieta speciala, poti implementa urmatoarele recomandari si vei face economie pentru vacanta:

  • Cumpara alternativele mai ieftine – opteaza pentru marcile magazinelor in cazul produselor neperisabile (orez, faina, paste, zahar). De asemenea, consuma fructe si legume de sezon. Vor fi mai ieftine si mai gustoase;
  • Evita sa cumperi mancare gatita – fie ca este vorba de salate sau alte bunatati gatite, acestea sunt mult mai scumpe de la raftul de preparate decat daca le gatesti tu acasa;
  • Nu merge la cumparaturi flamand – cel mai rapid mod de a creste bonul de cumparaturi este sa mergi la supermarket cu stomacul gol. Incearca sa faci tot posibilul pentru a face cumparaturile dupa masa;
  • Urmareste reducerile si foloseste cupoane pentru a face economii de pana la 50% sau chiar mai mult la unele produse;
  • Cumpara en-gros  atunci cand este posibil – hartia igienica, cafeaua sau gustarile pot fi cumparate in cantitati mai mari pentru a face economie. 

👉 Citeste si 5 pasi ca sa economisesti bani de la un salariu la altul

Limiteaza iesirile in oras

In loc sa mergi la club sau la cinema, invita-ti prietenii acasa pentru o seara de film. Iesi cu prietenii la alergat sau o scurta plimbare/drumetie in afara orasului.

Renunta la telefonul fix

Inca ai abonament la telefonul fix desi suna de 2-3 ori pe luna. Este timpul sa renunti la el. Telefonul mobil este suficient. Opteaza pentru operatorul cu oferte accesibile si acoperire.

Daca unele persoane aleg sa plateasca un abonament de 30 de euro pe luna, tu te poti orienta spre o cartela de 4 euro.

Redu shoppingul

Daca telefonul inca este bun, probabil ca nu ai nevoie de ultimul model. De asemenea, daca ai suficiente haine, probabil ca nu vei avea nevoie de altele noi in fiecare luna.

In cazul in care ai deja trei nuante diferite de ruj, te vei putea lipsi de cele lansate in urma cu 1-2 saptamani.

Redu facturile la utilitati

Pentru a face acest lucru, redu temperatura la termostat sau la aerul conditionat. Scoate din priza electrocasnicele pe care nu le folosesti. Fa dusuri scurte.

Fa rost de bani

Oricine vrea sa aiba mai multi bani in apropierea vacantei. Daca ai deja un loc de munca, lasa-ti cateva ore in weekend pentru a lucra ca fotograf, pentru a plimba catei sau in domeniul ridesharing. 

In functie de abilitati, poti oferi meditatii online, livra mancare sau oferi servicii de babysitting.

👉 Afla de aici cum poti obtine un CREDIT PE TERMEN SCURT, 100% online

 

Ce sa stii inainte de a pleca in vacanta

Inainte de a pleca in vacanta este important sa ai in vedere cateva lucruri:

  • Fa-ti o lista cu lucrurile necesare – trece pe lista hainele pe care le iei, ochelarii de soare, dopurile de urechi, crema de protectie solara, medicamentele, daca este cazul etc. Astfel, te vei asigura ca nu uiti nimic;
  • Plateste facturile care au venit sau vor veni cat timp esti plecat in vacanta. Asa vei preveni acumularea de penalitati;
  • Pregateste casa pentru vacanta – scoate din priza electrocasnicele mici, televizoarele, computerele, routerul si alte echipamente care consuma curent electric;
  • Mananca sau arunca alimentele perisabile – sigur nu iti doresti ca la intoarcerea din vacanta sa te confrunti cu un frigider plin de mirosuri neplacute. De asemenea, spala vasele, du gunoiul si da cu aspiratorul. Ultimul lucru pe care vrei sa il faci cand revii acasa este curatenia. Poti chiar gati si pune cateva caserole la congelator;
  • Ia-ti la tine o suma de bani in plus fata de bugetul stabilit – astfel, in cazul unei urgente, poti apela la acest fond. In acest sens poti solicita un credit rapid pe termen scurt. Odata revenit din vacanta, il vei putea achita rapid, din venitul lunar.

Cum sa ai o vacanta minunata fara a cheltui mult

Poti avea o vacanta superba, chiar si cu un buget ceva mai mic. Mai jos sunt cateva sfaturi daca vrei sa pleci in vacanta si ai un buget redus:

  • Calatoreste in afara sezonului – in loc sa mergi la mare in iulie sau august, alege sa mergi la inceputul sau sfarsitul verii, cand poti prinde cazare cu pana la 70% mai ieftina;
  • Foloseste retelele sociale – daca te abonezi la paginile unor agentii de voiaj, companii de zboruri sau hoteluri, ai sansa de a vedea printre primii discounturile;
  • Solicita un pret mai bun – daca te cazezi prin platforme precum Airbnb, poti negocia pretul direct cu proprietarul. Fii politicos, nu ai ce pierde;
  • Adu-ti de acasa obiectele necesare – ia-ti de acasa prosoape, periuta de dinti, deodorant, aparat de ras si alte obiecte personale. Odata ajuns in vacanta, este posibil ca te confrunti cu preturi foarte mari;
  • Ia la tine gustari – daca mergi multe ore cu masina sau trenul, ia gustari pentru tine si pentru cei mici. Astfel, vei face economie in aceasta privinta si vei putea alege alternative sanatoase;
  • Mergi in camping – in functie de facilitati, cazarea in camping porneste de la 10-20 de lei pe noapte si poate ajunge pana la 300 de lei pe noapte pentru doi adulti;
  • Mergi cu masina – vacantele cu masina reprezinta cea mai simpla modalitate de a vizita mai multe obiective turistice. Ia-ti la tine o lada frigorifica pentru a tine mancarea, apa si sucurile;
  • Ia-ti o vacanta de o zi – documenteaza-te cu privire la atractiile din zona in care locuiesti si viziteaza monumente, parcuri naturale. Poti chiar face un tur al zonelor viticole daca locuiesti in regiuni cu astfel de activitati, te poti fotografia in campurile de lavanda sau poti face drumetii in zona Subcarpatilor sau in padurile aflate aproape de casa.

 👉 Daca totusi iti doresti o vacanta mai lunga, poti solicita un IMPRUMUT RAPID FARA ACTE. Astfel, vei putea beneficia de pana la 9.000 de lei cu o dobanda incepand de la 0,75%!

Acum stii ce destinatii de vacanta ai la dispozitie in Romania si cum sa faci rost de bani. Ia-ti cateva zile libere si bucura-te de timpul petrecut alaturi de cei dragi.

Sursa foto: Shutterstock

Noutăți

Cauți ceva anume?