In Romania, salariul este reglementat prin articolul nr. 164 din Codul Muncii. Potrivit acestui document, salariul minim brut pe tara este stabilit conform programului normal de munca, prin hotarare de Guvern, in urma consultarii sindicatelor si a patronatelor. Daca te intrebi ce inseamna salariu de baza primit de angajat de la angajator, vorbim despre partea fixa a salariului, in functie de care se calculeaza alte drepturi ale salariatilor, asa cum sunt sporurile, indemnizatiile si salariul de merit. Intarzierea nejustificata a platii pentru un salariu brut si net sau chiar neplata acestuia poate determina achitarea unor daune de catre angajator, pentru a repara prejudiciul produs salariatului. In randurile de mai jos, vei afla cum se face calculul salariilor si cum te poti folosi de venitul lunar pentru a obtine un credit.
- Formula de calcul venit net
- Ce inseamna salariu brut și net
- Salariu minim pe economie: ce valoare are un salariu net 2022 și cum a evoluat
- Cum obtii un credit cu un salariu mic
Formula de calcul venit net
In definirea valorii exacte a unui salariu net vs brut, se tine cont de impozitele si contributiile ce trebuie achitate de fiecare angajat. Astfel, angajatorul va achita contributia asiguratorie pentru munca (CAM), de 2,25% din salariu Contributia pentru asigurari sociale va insemna o retinere de 10% din salariul brut, asigurarile sociale de sanatate (CASS), -10%, iar impozitul pe venit inca 10%.
Astfel, pentru un salariu minim brut pe tara de 2.550 de lei, conform formulelor folosite de orice calculator salarii se platesc 638 de lei pentru CAS, 255 de lei pentru CASS, 133 lei pentru impozitul pe venit si 57 de lei pentru contributia asiguratorie de munca (CAM). Intr-un scenariu de acest fel, vei primi un salariu net de 1.524 de lei, iar angajatorul va cheltui 2.607 lei. Daca nu ai nicio persoana in intretinere, vei putea beneficia si de o deducere de 330 de lei.
Pentru un salariu mediu brut de 5.565 de lei, se platesc: 1391 pentru CAS, 557 pentru CASS, 362 pentru impozitul pe venit si 125 de lei pentru CAM. Astfel, un salariu net 2022 va avea o valoare de 3255 de lei, iar angajatorul va cheltui pentru acesta 5.690 de lei. Cum venitul brut depaseste suma de 3.600 de lei, nu vei avea deducere.
👉Renovarea, reparatiile sau concediul mult asteptat nu trebuie amanate. Iata cum obtii un credit rapid, in conditii sigure.
Ce inseamna salariu brut și net
Daca te intrebi ce inseamna net si brut, trebuie sa stii ca salariul brut reprezinta suma veniturilor realizate de un salariat in cadrul unui loc de munca. Acesta este mai mare decat salariul net, iar din suma totala se platesc taxe si contributii. Din salariul brut, angajatul plateste la stat:
CAS (asigurari sociale, contributii la pensie) - 25% din salariul brut, la care se adauga 4% pentru conditii deosebite de munca sau 8% pentru conditii speciale. Aceasta contributie este platita tot de angajator;
CASS (asigurari sociale de sanatate) - 10%. Este datorata de salariat si platita de angajator;
Impozitul pe venit - se calculeaza prin aplicarea unei cote de 10% din scaderea din salariul brut a contributiilor sociale.
Un alt factor luat in calcul de orice calculator la impozitarea salariilor, cand vine vorba despre un salariu brut este CAM (contributia asiguratorie de munca), platit de angajator, in valoare de 2,25% din salariul brut. Aceasta suma acopera riscul de somaj, concediul medical, accidente de munca sau creante salariale. Angajatul nu plateste aceasta suma si nici nu reprezinta o scadere a salariului brut la calcularea salariului net. Desi, in mod oficial, doar primele trei contributii sunt datorate de angajat, angajatorul se ocupa si de retinerea si plata lor.
Aceasta forma de contributie a fost redusa recent, pentru a simplifica procedura de calculare a salariului. Incepand cu 1 ianuarie 2018, s-a modificat Codul Fiscal, astfel incat contributiile sociale au fost transferate catre salariati. De asemenea, numarul contributiilor sociale s-a redus, de la noua pentru angajat si angajator la doar patru: CASS, CAS, impozitul pe venit si contributia asiguratorie pentru munca.
👉Un credit cu adevarat prietenos este cel care iti ofera flexibilitate pe toata durata contractuala. Iata cum poti plati un imprumut rapid.
Ce inseamna salariu net
Ce inseamna venit net? Salariul net este considerat „salariul in mana” sau banii care iti intra in cont in fiecare luna, respectiv suma ramasa in urma platii contributiilor sociale si a taxelor. De regula, salariul net este aproape jumatate din salariul brut, aproximativ 57-60% din salariul complet (salariul brut si CAM platit de angajator). Uneori, este posibil ca angajatii care au acelasi salariu minim brut sa aiba un salariu net diferit. Acest lucru apare atunci cand unor persoane li se aplica deducerea despre care am vorbit ceva mai sus.
Conform articolului nr. 162 din Codului Muncii, exista o serie de diferente in ceea ce priveste salarizarea in sistemul public si in cel privat, dupa cum urmeaza:
- la privat, salariul minim este stabilit prin contractul individual si colectiv de munca;
- salariul individual poate creste, prin negocieri intre angajat si angajator;
- in sistemul public, salariul platit de la bugetul de stat, bugetul asigurarilor sociale de stat, bugetele locale sau bugetele fondurilor speciale poate fi modificat prin consultarea organizatiilor sindicale;
- pentru angajarile la stat, salariul difera in functie de pozitia ocupata, gradul profesional si vechimea in munca.
Mentiuni din Codul Muncii
Articolul nr. 166 din Codul Muncii mentioneaza obligativitatea platii salariului cel putin o data pe luna, la data sau datile stabilite prin contractul individual de munca, prin contractul colectiv de munca sau prin regulamentul intern. De asemenea, intarzierea nejustificata a platii salariului sau neplata acestuia poate determina achitarea unor daune de catre angajator, pentru a repara prejudiciul produs salariatului.
In articolul nr. 167, aflam ca salariul trebuie platit direct titularului sau persoanei imputernicite de acesta, cu exceptia cazului de deces al angajatului. Un aspect foarte important apare in articolul nr. 169. Acesta spune ca retinerile salariale lunare nu pot depasi jumatate din salariul net. Mai mult, retinerile cu titlu de daune cauzate angajatorului nu pot fi realizate decat in cazul in care datoria salariatului este scadenta, lichida si exigibila si a fost constatata prin hotarare judecatoreasca definitiva si irevocabila.
Pe langa aceste documente legislative, mai este de mentionat, pentru definirea salariului brut si net, si Codul Fiscal (Legea nr. 227/2015 actualizata pe 26 februarie 2021), in care se vorbeste despre impozitul pe venit (Titlul IV) si despre contributiile sociale obligatorii (Titlul V). Mai mult, salariul minim de baza brut pe tara a fost marit, cel mai recent, in ianuarie 2021, prin Hotararea de Guvern nr. 4/2021. Astfel, salariul minim brut a crescut, de la 2.230 lei la 2.300 de lei.
👉Ai nevoie de bani rapid? Un credit rapid IFN necesita o aprobare de doar 10 minute si soseste in contul tau instantaneu. Afla mai multe despre conditiile imprumutului.
Salariu minim pe economie: ce valoare are un salariu net 2022 și cum a evoluat
Daca vrei sa știi cum stau lucrurile apropo de salariu minim pe economie, trecem în revista evolutia acestuia în ultimii 10 ani. Dacă valoarea brută a acestuia, în anul curent, este de 2.550 de lei, în anul 2021, acesta era mai mic cu 10,9%. În urmă cu zece ani, începând cu 1 ianuarie 2012, acest tip de venit brut avea valoarea de 700 de lei, iar abia în anul 2015 a depășit cu cinci lei valoarea de 1.000 de lei. La data de 1 ianuarie 2019, salariul minim brut pe economie a depășit cu 80 de lei valoarea de 2.000 de lei.
Cum obtii un credit cu un salariu mic
Exista situatii de urgenta, ce trebuie rezolvate intr-o perioada scurta de timp si cheltuieli cauzate de nevoi personale, pe care nu le poti amana. Dincolo de ce inseamna brut si net, daca esti in situatia in care incasezi la fiecare zi de salariu o suma echivalenta cu un salariu minim net 2022, cu siguranta te intrebi cum poti obtine un credit acordat de o institutie bancara de tip IFN. Pentru a te bucura cat mai repede de banii necesari unei renovari, unei reparatii sau chiar unei vacante, ai nevoie sa indeplinesti urmatoarele conditii:
- varsta cuprinsa intre 18 si 75 de ani;
- incasarea unui salariu net lunar constant de cel putin 900 de lei;
- incasarea unor venituri nete din chirii, pensie, venituri PFA sau alte surse.
La Mobil Credit, ai posibilitatea de a obtine un imprumut de maximum 4.000 de lei, pe o perioada contractuala de sase luni, in cazul in care indeplinesti conditiile de creditare. Pe parcursul desfasurarii contractului, in functie de nevoi si de disponibilitatea financiara, poti extinde termenul de inchidere a imprumutului, cu respectarea conditiei de a achita dobanda contractuala acumulata.
In acest caz, vei beneficia de o dobanda contractuala valabila conform contractului. Creditatea responasbila si sigira implica gasirea unui partener financiar de incredere, alaturi de care sa pui la punct o strategie potrivita cu venitul, istoricul de creditare si capacitatea ta de indatorare. In cazul in care te vei confrunta cu o situatie neprevazuta pe parcursul contractului, poti beneficia de solutii eficiente, particularizate cazului tau.
Cu informatiile de mai sus, stii mai multe despre un venit net si brut si esti mai pregatit pentru obtinerea unui credit nebancar. Asigura-te ca indeplinesti cat mai multe dintre conditiile necesare si vei avea parte de un imprumut desfasurat in conditii sigure.
Credit foto: Shutterstock