Indemnizatia de somaj - ce este si cine o poate obtine

Instituita ca o masura de protectie sociala, indemnizatia de somaj se acorda tuturor persoanelor care se afla in cautarea unui loc de munca. Situatiile in care o persoana este considerata somer sunt multiple. 

Conform legislatiei in vigoare, persoanele incepand cu varsta de 16 ani si pana la atingerea pragului de pensionare, care sunt apte din punct de vedere fizic si psihic sa lucreze si care nu au un loc de munca, nu realizeaza venituri sau veniturile lor sunt mai mici decat salariul de baza minim brut pe tara sunt persoane care pot beneficia de ajutor de somaj.

Conditiilor enumerate mai sus li se adauga conditia ca persoana care doreste sa obtina somaj sa fie disponibila sa se angajeze in perioada urmatoare, daca si-ar gasi un loc de munca.

  • Indemnizatia de somaj - legea somajului
  • Totul despre somaj - cine poate beneficia de somaj?
  • Cuantumul indemnizatiei de somaj - cat este somajul in Romania?
  • Ce obligatii au persoanele care beneficiaza de somaj?
  • AJOFM indemnizatie somaj

Indemnizatia de somaj - legea somajului

Potrivit legii nr. 76/2002 privind sistemul asigurarilor pentru somaj si stimularea ocuparii fortei de munca, obiectivele principale pentru care se acorda aceasta indemnizatie sunt legate de prevenirea somajului si combaterea efectelor acestuia din punct de vedere social, dar si sprijinirea incadrarii sau reincadrarii in munca a persoanelor.

Mai mult decat atat, somajul are rolul de a sprijini anumite categorii defavorizate sau persoane care au fost condamnate la executarea unor pedepse privative ori neprivative de libertate, dar si de a garanta egalitatea de sanse pe piata muncii. 

Prin intermediul acestui sprijin se urmareste, deopotriva, sustinerea somerilor de a-si gasi un loc de munca si stimularea angajatorilor de a incadra persoane care se afla in cautarea unui job.

Totul despre somaj - cine poate beneficia de somaj?

Exista o serie de categorii de persoane care vor putea sa beneficieze de somaj. Printre acestea se numara persoanele al caror raport de munca sau de serviciu a incetat din motive neimputabile lor, persoane al caror mandat pentru care au fost numite sau alese s-a incheiat, dar si persoane care nu realizeaza venituri sau realizeaza venituri sub medie si au incheiat un contract de asigurare pentru somaj. 

Tot din categoria somerilor fac parte si tinerii cu varsta de peste 16 ani, care au absolvit o institutie de invatamant si nu au reusit sa se angajeze conform pregatirii profesionale in termen de 60 de zile de la absolvire. 

De asemenea, si absolventii scolilor speciale pentru persoane cu handicap, care au maximum 16 ani si nu au reusit sa se incadreze in munca sunt eligibili pentru a beneficia de indemnizatia de somaj. 

Pentru a beneficia de indemnizatie de somaj, absolventii scolilor de invatamant trebuie sa indeplineasca urmatoarele conditii:

  • sa se inregistreze la agentia pentru ocuparea fortei de munca in a caror raza teritoriala isi au domiciliul;
  • sa nu realizeze venituri sau, daca realizeaza venituri, acestea sa fie mai mici decat valoarea indicatorului social de referinta, in vigoare;
  • sa nu indeplineasca conditiile de pensionare.

Persoanele care au ocupat un loc de munca in trecut si se incadreaza in categoriile mentionate anterior trebuie sa indeplineasca o serie de conditii cumulate, dupa cum urmeaza:

  • sa aiba un stagiu de cotizare de cel putin 12 luni in ultimele 24 de luni anterior inregistrarii cererii de somaj;
  • sa nu obtina niciun venit sau, daca obtin venituri din activitati autorizate, acestea sa fie mai mici decat valoarea indicatorului social de referinta;
  • sa nu indeplineasca conditiile de pensionare;
  • sa fie inregistrate la agentia pentru ocuparea fortei de munca in a carei  raza teritoriala isi au domiciliul sau resedinta.

Daca persoanele fara un loc de munca doresc sa stie cate luni trebuie sa lucrezi pentru a beneficia de somaj, acestea trebuie sa aiba in vedere ca, anterior depunerii cererii, trebuie sa fi lucrat cel putin 12 luni in ultimii doi ani.

De asemenea, durata pentru care o persoana beneficiaza de indemnizatie de somaj depinde, deopotriva, de stagiul de cotizare. Somerii cu un stagiu de cotizare de cel putin un an beneficiaza de indemnizatie de somaj pentru 6 luni, cei cu stagiu de cotizare de cel putin 5 ani pot primi indemnizatie pentru 9 luni, respectiv 12 luni pentru persoanele cu un stagiu de cotizare mai mare de 10 ani.

Daca te afli intr-un impas financiar si intampini dificultati in gasirea unui loc de munca, indemnizatia de somaj poate constitui o sursa provizorie de venit. Totodata, aceasta iti permite sa accesezi diferite servicii pentru a te stabiliza din punct de vedere financiar. Poti solicita un credit cu buletinul, acordat rapid si usor, fara a fi nevoit sa te deplasezi la o institutie bancara.

Cuantumul indemnizatiei de somaj - cat este somajul in Romania?

Cuantumul indemnizatiei de somaj este calculat in functie de stagiul de cotizare. Cu alte cuvinte, indemnizatia de somaj este acordata lunar si diferentiat pentru fiecare persoana. Somerii cu un stagiu de cotizare de cel putin un an beneficiaza de somaj in cuantum de 75% din valoarea ISR (indicator social de referinta) in vigoare.

Suplimentar, pentru fiecare persoana in parte, se adauga o cota procentuala, in functie de stagiul de cotizare. Persoanele care au un stagiu de cotizare de cel putin 3 ani beneficiaza de 3%, pentru cele cu un stagiu de cotizare de cel putin 5 ani se adauga 5%, stagiul de cotizare de peste 10 ani implica o suplimentare cu 7%, iar persoanele care au cotizat cel putin 20 de ani vor beneficia de 10%.

In prezent, baza de calcul pentru indemnizatia de somaj este de 394 de lei. La aceasta se adauga procentele mai sus mentionate, in functie de stagiul de cotizare. Daca vrei sa afli cat este ajutorul de somaj, trebuie sa adaugi la suma de 394 de lei procentul cuvenit in functie de durata stagiului de cotizare.

In cazul in care ai nevoie de un imprumut acordat rapid, iar indemnizatia de somaj este insuficienta pentru a accesa anumite credite, poti sa recurgi la accesarea unui credit pana la salariu, menit sa te ajute sa iti acoperi cheltuielile urgente.

Absolventii care aplica pentru a primi indemnizatia de somaj pot beneficia de aceasta timp de 6 luni. Cuantumul somajului acordat absolventilor care nu au realizat stagiu de cotizare este de 50% din valoarea ISR. Valoarea indicatorului social de referinta este, in prezent, de 525,5 lei, ceea ce inseamna ca un absolvent poate primi lunar o indemnizatie de somaj de 262,75 lei.

Ce obligatii au persoanele care beneficiaza de somaj?

Persoanele care beneficiaza de somaj sunt obligate sa isi caute activ un loc de munca, dar si sa se prezinte la agentia pentru ocuparea fortei de munca la care au fost inregistrate pentru a primi ajutor in vederea ocuparii unui loc de munca.

Ba mai mult, acestea trebuie sa anunte agentia la care au fost inregistrate, in termen de maximum 3 zile, daca una dintre conditiile in baza carora s-a acordat indemnizatia de somaj s-a modificat. Persoanele care beneficiaza de ajutor de somaj sunt obligate sa participe la cursurile de formare profesionala pe care agentia pentru ocuparea fortei de munca le ofera.

In cazul in care beneficiarul primeste un concediu medical si intra in stare de incapacitate temporara de munca, acesta trebuie sa anunte agentia in termen de 24 de ore. 

Daca persoana care primeste indemnizatie de somaj refuza nejustificat ocuparea unui loc de munca potrivit calificarilor sale sau nivelului studiilor, plata indemnizatiei se suspenda. Acelasi lucru se aplica si in cazul persoanelor care refuza participarea la servicii pentru stimularea ocuparii si de formare profesionala sau in cazul persoanelor admise intr-o forma de invatamant.

AJOFM indemnizatie somaj

Dosarul pentru solicitarea dreptului de a beneficia de o indemizatie de somaj se depune la Agentia Judeteana pentru Ocuparea Fortei de Munca din judetul in care beneficiarul domiciliaza. 

Acesta trebuie sa contina un set de documente de baza, precum cartea de identitate, actele de studii sau de calificare, o adeverinta medicala care sa ateste starea de sanatate a solicitantului, dar si documente doveditoare care sa ateste ca persoana in cauza nu realizeaza venituri.

Pentru persoanele care au activat pe piata muncii, agentiile solicita depunerea unui carnet de munca si a unei declaratii pe proprie raspundere ca persoana respectiva nu are un loc de munca si nu realizeaza venituri sau realizeaza venituri mai mici decat indemnizatia de somaj.

Indemnizatia de somaj vine in ajutorul persoanelor care se afla in cautarea unui loc de munca si care necesita un sprijin financiar. Daca veniturile tale sunt mici si ai nevoie de un credit urgent, aceste sume de bani acordate lunar pot fi o sursa optima de rambursare.

Somajul constituie o modalitate menita sa stimuleze ocuparea fortei de munca, venind in ajutorul absolventilor sau al persoanelor care si-au pierdut locul de munca si nu realizeaza niciun venit. Important de mentionat este ca agentiile pentru ocuparea fortei de munca trebuie sa se implice activ in cresterea ratei de ocupabilitate si in sprijinirea persoanelor de a-si gasi un loc de munca.

Sursa foto: Shutterstock 

Noutăți

Cauți ceva anume?