Fonduri de investitii - tot ce trebuie sa stii

Fondurile de investitii sau fondurile mutuale sunt o forma de asociere, in care mai multi investitori pun in comun diferite sume de bani, care, ulterior, reprezinta investitii, folosind instrumente financiare legale. Caracteristica unui fond de investitii este ca rezultatul acestora este impartit sau asumat proportional intre investitorii fondului, in functie de participarea fiecaruia dintre ei. 

  • Ce este un fond de investitii
  • Ce este unitatea de fond
  • Cum functioneaza
  • Tipuri de fonduri de investitii
  • Categorii de fonduri. Riscuri si beneficii
  • Avantaje si dezavantaje

Ce este un fond de investitii

Investitiile sunt principalul instrument care pune in miscare economia de piata. Acestea pot fi facute de firme, de stat sau de persoane private. Este, insa, posibil ca o persoana privata sa nu detina un capital suficient de mare pentru a realiza o investitie care sa aduca beneficii. In realitate, este, practic, imposibil ca un numar mare de investitori sa puna in comun sume mici sau modice, pentru a forma impreuna un capital suficient de mare care sa poata fi, ulterior, investit si administrat cu scopul de a aduce un castig. Pentru a realiza acest lucru, au aparut institutiile specializate – denumite Societati de Administrare a Investitiilor, care intermediaza un fond mutual, la care poate participa oricine, cu aproape orice suma de bani. 

Politica de investitii a Societatilor de Administrare a Investitiilor si strategia, care are ca scop sporirea capitalului, sunt facute publice printr-un set de documente reglementate prin lege, care respecta o serie de conditii si se supun unor reguli si formalitati stabilite de autoritatile de reglementare. Acestea propun si apoi executa o serie de investitii cu banii investitorilor. Pentru aceasta, Societatile de administrare folosesc diferite instrumente financiare legale, principiul lor de functionare fiind cel al actiunilor la bursa. In functie de rentabilitate, sumele se multiplica sau nu, iar beneficiile si pierderile, dupa caz, se impart proportional intre deponenti, astfel ca toti participantii la un fond mutual pot sa castige sau sa piarda.

Fondurile de investitii se mai numesc si organisme de plasament colectiv si sunt entitati care, de cele mai multe ori, nu au personalitate juridica.

Fiecare fond de investitii este administrat de o Societate de Administrare a Fondurilor de Investitii (SAI), cu personalitate juridica. Aceasta administreaza fondul si face investitii, iar fiecare participant in parte stie unde vor fi investiti banii sai. Fiecare SAI are o strategie proprie de investitii si propriile idei de afaceri, care pot implica un risc mai mare sau mai mic. Investitorii aleg un fond in functie de aceasta politica de investitii, care este publica, dar nu pot decide in mod expres.

Fondurile de investitii functioneaza in baza unui cadru legal, care este in acord cu directivele europene in domeniu. Activele fondurilor de investitii, banii investiti si randamentul acestora sunt certificate de bancile depozitare, ceea ce asigura o verificare suplimentara a corectitudinii evaluarii instrumentelor financiare din portofoliul fondului.

Este important de precizat faptul ca Societatea de Administrare a Investitiilor unui fond face publica politica de investitii care poate fi axata pe un domeniu, pe o tara sau pe o zona economica (de exemplu, fonduri care investesc exclusiv sau majoritar intr-o tara anume sau numai in economii dezvoltate ori doar in economii emergente) sau combinatii ale acestora.

Ce este unitatea de fond

Unitatea de fond se mai numeste si titlu de participare intr-un fond de investitii. Participarea la un fond de investitii se face prin cumpararea de unitati de fond (sau subscriere la unitati de fond), iar persoanele fizice ori juridice pot detine capital in activele nete (numite generic portofoliu) ale unui fond de investitii, prin achizitia de unitati de fond emise de fondul de investitii ales.

In esenta, capitalul sau activul net al fondului este impartit intr-un numar de unitati de fond, intr-un mod similar cu impartirea in actiuni a capitalului social al unei firme si se calculeaza prin impartirea activului net al fondului la numarul total de titluri sau unitati emise si aflate in circulatie. Activul net al unui fond de investitii reprezinta suma valorii actualizate a tuturor investitiilor din care sunt scazute cheltuielile curente de administrare a fondului. 

Fiecare unitate de fond reprezinta un drept de proprietate asupra unei cote parti din profiturile generate de fondul respectiv. Operatiunea inversa este rascumpararea unitatilor de fond si este procedura prin care investitorul cere SAI sa-i cumpere unitatile de fond detinute. In locul lor, investitorul va primi o suma de bani calculata la valoarea lor de piata din acel moment. La rascumparare, se scad taxele, impozitele si comisioanele aferente.

Fiecare fond are obligatia de a calcula in fiecare zi valoarea unei unitati de fond (numita VUAN), iar rezultatul este verificat si confirmat, in mod independent, de catre Depozitar, respectiv banca indrituita sa controleze corectitudinea subscrierilor si rascumpararilor unitatilor de fond. In fapt, Depozitarul verifica daca subscrierea si rascumpararea unitatilor de fond se fac la pretul corect.

Deoarece VUAN poate varia pe parcursul unei zile, valoarea unitatii de fond care este subscrisa sau rascumparata este calculata la sfarsitul zilei de tranzactionare pentru ziua urmatoare.

👉 Afla care este suma maxima pe care o poti obtine printr-un credit doar cu buletinul

Cum functioneaza 

Un investitor subscrie la un fond de investitii si primeste un numar de unitati de fond – in functie de doua aspecte: suma investita si valoarea unei unitati de fond. Valoarea acesteia din urma variaza, in plus sau in minus, fiind zilnic actualizata de SAI. Banii sunt plasati pe pietele financiare si produc sau nu beneficii. Investitorul poate rascumpara unitatile de fond oricand doreste si va primi contravaloarea acestora, la zi. Aceasta valoare poate sa fie mai mare sau mai mica decat cea initiala. O valoare mai mare aduce un castig, o valoare mai mica inseamna recuperarea unei sume mai mici decat cea investita initial. 

Toate operatiunile financiare realizate de administratorii fondului, in numele investitorului, sunt supravegheate de bancile depozitare care verifica, certifica si raspund pentru portofoliul fondului si pentru corectitudinea instrumentelor financiare folosite, dar care nu au nicio responsabilitate legata de evolutia valorii unitatii de fond. 

Cele trei entitati implicate, Fondul, Societatea de Administrare si Depozitarul (banca ce supravegheaza) sunt autorizate, supravegheate si controlate de autoritatile statului, respectiv de Autoritatea pentru Supraveghere Financiara (ASF). Banii investiti intr-un fond mutual, indiferent de tipul acestuia, nu sunt garantati; ASF controleaza doar corectitudinea si legalitatea tranzactiilor, direct sau prin Depozitar.

Tipuri de fonduri de investitii

Fondurile de investitii se impart in doua mari categorii: 

  1. Fondurile Deschise de Investitii (FDI); 
  2. Fondurile Inchise de Investitii (sau Fondurile alternative – FIA).

Cele mai importante diferente dintre cele doua categorii de fonduri constau in:  

  • modul in care investitorul poate subscrie si, ulterior, rascumpara unitatile de fond; 
  • durata de functionare;  
  • numarul de investitori carora respectivele fonduri li se adreseaza.

Fondurile Deschise sunt numite si Organisme de Plasament Colectiv in Valori Mobiliare (OPCVM), iar potrivit reglementarilor de la nivelul Uniunii Europene, pentru a le defini, este folosita notiunea de UCITS (Undertakings for Collective Investment in Transferable Securities).

Aceste fonduri deschise sunt caracterizate prin faptul ca emit si rascumpara in mod continuu unitati de fond, oferind, astfel, posibilitatea investitorilor de a investi si de a se retrage in orice moment, pe intreaga durata de functionare a respectivului fond. Cele mai multe dintre FDI au o durata de viata nedeterminata, iar la activitatea lor poate participa un numar nelimitat de investitori, valoarea unei unitati de fond fiind deosebit de accesibila. 

Fondurile inchise (Alternative Investment Funds) au o politica financiara restrictiva, astfel ca subscrierea si rascumpararea unitatilor de fond se pot face doar in anumite intervale sau in anumite momente expres precizate in documentele de functionare. FIA sunt fonduri cu o durata de viata determinata – prevazuta la momentul constituirii fondului, dupa care fondul se lichideaza, iar valoarea finala a unitatilor de fond este impartita, proportional, investitorilor.

FIA se adreseaza unui numar limitat de investitori, iar valoarea unitatii de fond este prestabilita si, de cele mai multe ori, ridicata.

👉 Citeste si Topul celor mai bune idei de afaceri

Categorii de fonduri. Riscuri si beneficii

Toate tipurile de fonduri de investitii vor intra in una dintre cele doua categorii principale. Pe pietele financiare de investitii exista o multitudine de fonduri de investitii, care se deosebesc intre ele, in principal, prin raportul care exista intre riscurile si beneficiile financiare pe care le aduce investitia, precum si prin modul in care sunt administrate (pasiv sau activ).

Modul in care este administrat un fond influenteaza performantele, dar si costurile de administrare. Un fond pasiv realizeaza investitii cu risc si beneficii reduse, iar un fond activ este gestionat continuu, cu scopul de a obtine cele mai bune randamente. In mod logic, riscurile sunt mai mari, dar si beneficiile.

Intr-o clasificare acceptata de Uniunea Europeana, in functie de structura si politica investitiilor si a raportului dintre risc si potentialul de castig, fondurile sunt clasificate in patru mari categorii, fiecare dintre ele avand propriile subcategorii.

  1. Fondurile monetare – sunt acele fonduri care investesc cel putin 90% din valoarea portofoliului in instrumente monetare (certificate de depozit, titluri de stat, alte instrumente de piata monetara) si in depozite constituite la institutiile de credit bancar. Au un grad foarte scazut de risc si o crestere modesta, dar constanta a unitatii de fond. Banii investiti pot fi recuperati rapid, cu un cost minim (care include comisioane, impozite  si taxe). Fondurile monetare pot fi constituite pe termen scurt sau lung. Primele au o durata a plasamentelor financiare de maximum doua luni de zile, celelalte pana la 12 luni sau mai mult.
  2. Fondurile de obligatiuni – sunt cele care investesc peste 80% din active in instrumente financiare cu venit fix (obligatiuni municipale, de stat sau corporative). Au un grad de risc redus, desi mai ridicat decat al fondurilor monetare. Randamentul este superior fondurilor monetare. Au o durata variabila, de la cateva luni la un an sau mai mult si pot implica taxe suplimentare la rascumpararea anticipata. 
  3. Fondurile de actiuni – sunt cele care investesc peste 85% din portofoliu in actiuni tranzactionate la burse. Sunt considerate cele mai riscante fonduri mutuale, dar si cele cu cel mai bun randament. Valoarea unitatii de fond este expusa zilnic la fluctuatiile bursiere.
  4. Fondurile mixte – fac investitii combinate asemanatoare cu ale celorlalte fonduri. Gradul de risc al acestora este variabil in functie de instrumentele folosite (monetare sau actiuni la bursa). Sunt clasificate, la randul lor, in:
  • Defensive – investesc doar 35% din portofoliu in actiuni; 
  • Echilibrate – 35% din investitie este in actiuni, iar 65% in instrumente monetare; 
  • Dinamice – cu o investitie majora in actiuni cotate la bursa ( 65%); 
  • Flexibile – cu investitii cu durata, destinatie si valoare variabila, considerate cele mai riscante, dar si cele mai profitabile.

In momentul in care un investitor alege sa subscrie la un fond de investitii, principala strategie pe care trebuie sa o urmareasca este aceea de a stabili o limita a riscului pe care il poate suporta din punct de vedere financiar, iar in functie de aceasta, sa aleaga fondul a carui politica de investitii se pliaza cel mai bine pe asteptarile sale.

Inainte de a face o investitie in unitati de fond, trebuie analizate politica investitionala si strategia pe termen scurt, mediu si lung pe care le are fondul. Se presupune ca orice investitor alege un fond care se potriveste cu gradul personal de suportabilitate la risc. Orice investitie trebuie facuta luand in calcul acest factor de risc, pentru ca, la fel de bine cum poti castiga, poti si pierde. 

Prima si cea mai importanta sursa de informatii despre un Fond de investitii este Prospectul de emisiune al Fondului. Acesta este furnizat la cerere de Societatea care administreaza Fondul sau pe site-ul ASF si cuprinde toate informatiile cu privire la organizarea si functionarea acestuia. Fiecare fond pune la dispozitia investitorilor ceea ce se numeste Documentul cu Informatii Cheie pentru Investitori, unde se afla sintetizate informatii cu privire la: obiectivele si politica de investitii, profilul de risc si randament, cheltuielile fondului, performanta anterioara. 

Asociatia Administratorilor de Fonduri din Romania face raportari si analize periodice cu privire la evolutia fondurilor active.

O analiza atenta permite investitorilor potentiali sa compare fondurile, astfel ca alegerea finala sa fie in cunostinta de cauza si sa corespunda asteptarilor. 

Avantaje si dezavantaje

Fondurile mutuale cu risc redus sunt cele mai eficiente moduri de a economisi. Castigurile pot fi mari la fondurile cu risc crescut, dar, inainte de a face efectiv o investitie, trebuie luate in calcul toate avantajele si dezavantajele pe care acest demers le presupune. 

Principalele avantaje ale investitiilor la un fond mutual: 

  • sunt usor de gestionat; 
  • au un portofoliu diversificat si exista o varianta ideala pentru orice tip de investitor; 
  • riscul unor fonduri mutuale este, practic, zero;  
  • poti retrage bani oricand, fara niciun fel de restrictii sau conditionari; 
  • investitiile sunt transparente si legale; 
  • poti sti in orice moment care este castigul acumulat si poti decide, in functie de evolutie, daca retragi sau nu investitia;  
  • beneficiezi de transparenta: societatile care administreaza fondurile sunt obligate sa furnizeze date despre obiective si riscuri; 
  • investesti cat vrei, pentru ca nu exista o limita minima sau maxima - in cazul Fondurilor Deschise; 
  • poate face investitii orice persoana cu varsta mai mare de 18 ani.

Dezavantaje: 

  • fiecare investitie are un nivel de risc, de care trebuie sa fii constient; 
  • ia in calcul comisioanele si taxele cerute de administratorii fondului, mai ales la retragerea inainte de termen, daca este cazul; 
  • poti retrage banii cand vrei, dar unele investitii sunt supuse unei perioade de gratie, interval de timp in care rascumpararea se taxeaza, uneori, si cu 10% din valoarea unitatii de fond; 
  • castigurile sunt impozitate cu 16%; 
  • cele mai multe fonduri nu ofera nicio garantie cu privire la sumele investite.

Cea mai frecventa intrebare a celor care doresc sa investeasca se refera la cel mai potrivit fond. Totodata, alegerea variantelor optime este dificila, mai ales pentru cei care nu sunt familiarizati cu aceasta piata financiara. 

Specialistii sustin ca este recomandat ca fondurile investite sa provina din economii, nu din imprumuturi care urmeaza sa fie rambursate. Plasarea banilor in mai multe fonduri este mereu o solutie eficienta, care poate duce la compensarea pierderilor produse de un fond prin beneficiile aduse de un altul. 

Investitia in fondurile mutuale nu este loterie, iar castigurile nu sunt nici intamplatoare, nici urmarea unei sanse sau a unei oportunitati, ci depind de fluctuatiile economice si de bursa. Banii investiti nu sunt garantati, iar pierderile trebuie asumate. Deseori, cea mai buna abordare o constituie rabdarea si alegerea unui moment optim pentru rascumparare. 

Inainte de a face o investitie, realizeaza o documentare serioasa. Nicio investitie, indiferent cat este de mica, nu se face altfel. Investitiile pot aduce castiguri importante, deseori, mult peste nivelul dobanzilor bancare, dar pentru a realiza beneficii reale, este nevoie de rabdare, investitii cu risc ridicat si o minima cultura economica. 

Sursa foto: Shutterstock 

 

Noutăți

Cauți ceva anume?