Ce este inflatia si cum sa ne protejam veniturile de inflatie

Ce este inflatia si cum sa ne protejam veniturile de inflatie

Preturile produselor si ale serviciilor pot fluctua, intr-o anumita masura, in economia de piata. Uneori cresc, iar alteori scad, fiind influentate de mai multi factori. Inflamatia, insa, reprezinta o crestere generalizata a tuturor produselor si serviciilor. Astfel, astazi, cu 10 lei poti cumpara mai putin decat in urma cu un an.

  • Ce este inflatia
  • Ce este rata inflatiei
  • De ce creste inflatia
  • De cate tipuri este inflatia
  • Cum ne protejam veniturile de inflatie

Ce este inflatia

 

Inflatia se manifesta ca un dezechilibru intre cerere si oferta. Daca cererea pentru un produs este cu mult mai mare decat oferta, producatorii vor creste, discret, preturile. Un exemplu tipic este pretul unui covrig obisnuit. Daca in urma cu 2-3 ani, pretul sau era de 50 de bani, acesta a crescut, in timp, la 70 de bani, apoi la 1 leu.

Pentru a intelege mai bine fenomenul, este important sa stii de Legea nr. 19/1971, prin care Ceausescu a incercat sa franeze cresterea preturilor. O consecinta majora a acestei legi a fost penuria de produse din magazine si formarea unei piete negre, unde acestea se vindeau mult mai scump decat pretul initial.

Ce este rata inflatiei

Rata inflatiei defineste procentul cresterii sau scaderii preturilor, intr-un anumit interval de timp. Acest indice se calculeaza de la o luna la alta si de la un an la altul, pentru a putea aprecia procentul cresterii/descresterii preturilor, lunar si anual.

Daca rata inflatiei pentru benzina este de 3% pe an, acest lucru inseamna ca benzina va fi cu 2% mai scumpa in anul urmator. Bineinteles ca inflatia nu se refera doar la cresterea unui produs, ci la o crestere in lant. 

Acest exemplu al benzinei declanseaza o reactie de acest fel. Pretul la benzina creste si, in acelasi timp, cresc preturile la toate produsele transportate cu tirurile, de la mancare pana la electrocasnice, mobila, cereale, carti etc.

👉 Afla AICI mai multe detalii despre creditul pana la salariu de la Mobilo Credit

De ce creste inflatia

Inflatia are un efect semnificativ asupra economiei in general si a populatiei. Fenomenul a fost studiat de-a lungul deceniilor si s-a concluzionat ca exista o serie de factori declansatori pentru inflatie. Mai jos, sunt cei mai importanti dintre acestia.

Cerere (in exces) pentru anumite produse/servicii

 Apare atunci cand cumparatorii achizitioneaza anumite produse si/sau servicii in exces. Oferta este mai mica decat cererea, iar preturile cresc. Aceasta reprezinta, in general, cea mai intalnita cauza a inflatiei.

Inflatia de acest tip poate fi asociata si cu unele crize politice. In cazul Venezuelei, au fost impuse embargouri, astfel ca pretul la mancare a crescut foarte mult, oamenii cheltuind salariul pe o luna pe cateva kilograme de carne. Iar aceasta penurie de alimente a dus la o crestere si mai mare a preturilor.

Un alt exemplu este cel al mastilor medicale, in Romania. Inainte de pandemie, puteai cumpara o masca de unica folosinta cu mai putin de 50 de bani bucata. Odata cu instalarea pandemiei si impunerea masurilor pentru a preveni COVID-19, pretul acestora a crescut pana la 3-5 lei, pentru ca, mai apoi, sa scada din nou, la interventia autoritatilor si la achizitionarea unui numar mai mare de masti.

Cresterea costurilor pentru anumite produse

Cresterea costurilor cu productia reprezinta al doilea cel mai important factor in aparitia inflatiei. Aceasta crestere poate avea cauze multiple:

  • Cresterea accizelor pentru energia electrica sau combustibil;
  • Cresterea pretului pentru materia prima – o crestere a pretului la tona de grau va insemna, printre altele, si o crestere a pretului la paine. La fel, cresterea pretului pentru bumbac va duce la cresterea pretului la hainele care sunt fabricate din bumbac si tot asa;
  • Introducerea unor noi taxe vamale sau embargouri;
  • Unele decizii politice sau chiar fenomene naturale – de exemplu, daca un cutremur de magnitudine mare distruge tevile pentru alimentarea unor benzinarii, pana la remedierea situatiei, combustibilul se va gasi greu si va avea un pret mai mare.

Accesul la moneda

 Pe masura ce populatia are acces la mai multi bani, creste dorinta de achizitie a mai multor produse sau servicii. Odata ce creste cererea, va creste si pretul.

Datoria nationala

Atunci cand o natiune are datorii, exista doua posibile solutii. Prima consta in cresterea impozitelor, iar a doua, in tiparirea mai multor bani. Cresterea impozitelor va insemna o crestere a preturilor. Mai mult, tiparirea mai multor bani va duce la o crestere a ofertei de bani si la o devalorizare a monedei nationale.

Rata de schimb

Prin deprecierea monedei nationale, bunurile importate vor fi mai scumpe pentru localnici. In schimb, bunurile locale vor fi mai ieftine la export. Pe scurt, preturile vor creste la bunurile de import.

 

De cate tipuri este inflatia

Inflatia este de sase tipuri, fiecare avand particularitatile sale. Mai jos, poti citi despre acestea:

  • Inflatia taratoare – este o inflatie usoara, in care preturile produselor si serviciilor cresc cu 2-3% pe an. De fapt, o inflatie de pana la 2% este chiar benefica pentru cresterea economica. Oamenii cumpara in functie de cum au nevoie, nici mai mult si nici mai putin, asteptandu-se ca preturile vor creste usor, pe viitor. Astfel, expansiunea economica si cererea pe termen lung cresc;
  • Inflatia plimbatoare – este o inflatie moderata spre drastica. Preturile cresc anual cu 3-10%. Poate fi daunatoare atat pentru oameni, cat si pentru economie. In acest caz, oamenii cumpara mai mult decat au nevoie, din teama ca preturile vor creste semnificativ in viitor. Ca urmare a cresterii cererii, exista riscul unei oferte mai mici de produse si servicii. De asemenea, este foarte posibil ca salariile sa nu faca fata acestei cresteri;
  • Inflatia galopanta – apare atunci cand inflatia creste cu mai mult de 10%. Efectele asupra economiei sunt considerabile. Firmele si cumparatorii nu pot tine pasul cu preturile ridicate, care se anunta a creste in continuare. Banii incep sa isi piarda din valoare. Investitorii devin sceptici, tara devenind un risc. Liderii politici incep sa isi piarda din credibilitate. Acest fenomen a existat si in Romania, intre anii 1999 si 2004, cand rata inflatiei era cuprinsa intre 11,9 si 45,8% pe an. Autoritatile iau masuri preventive pentru a preveni (re)aparitia inflatiei galopante;
  • Hiperinflatia – apare atunci cand rata inflatiei depaseste 50% pe luna. Apare foarte rar. De exemplu, hiperinflatia a avut efecte devastatoare in Romania intre 1991-1994 si in anul 1997, cand preturile au avut cresteri de 250% pe an. Alte cazuri celebre includ Germania in anii ’20, Zimbabwe in anii 2000 si Venezuela in anii 2010;
  • Stagflatie – apare atunci cand, in ciuda economiei incetinite, preturile continua sa creasca. Situatia pare paradoxala, insa este adevarata. Un exemplu este cazul SUA in anii ’70, cand autoritatile guvernamentale au renuntat la etalonul aur. Dolarul nemaidepinzand de aur, a scazut. Totusi, in acelasi interval de timp, pretul aurului a crescut. Stagflatia a incetat abia la cresterea dobanzii la doua cifre, la initiativa Rezervei Federale. Alte cazuri celebre includ Marea Britanie in anul 1965, precum si Rusia intre 1991 si 1996. De ce apare acest fenomen? Printre factorii declansatori se afla globalizarea, criza energetica si eliminarea protectionismului statului;
  • Deflatia – inseamna, de fapt, o inflatie negativa. Apare atunci cand preturile scad. Un exemplu clasic pentru romani este bula imobiliara din 2007-2008. Cum controlarea deflatiei este mult mai dificila decat mentinerea unei inflatii sanatoase, autoritatile trebuie sa fie mereu vigilente, pentru a preveni aparitia unei recesiuni.

Cum ne protejam veniturile de inflatie

 

Cea mai sigura modalitate de a preveni efectele inflatiei asupra veniturilor tale este sa iti cresti anual veniturile. Cresterea venitului net cu 20% va face ca inflatia sa aiba un efect aproape insesizabil asupra ta.

Urmatorul pas este evaluarea bugetului personal, pentru a vedea unde se duc banii. Gandeste-te la refinantarea unor imprumuturi si platirea datoriilor. De asemenea, poti investi in educatie, pentru a putea obtine un loc de munca mai bun.

O alta solutie de protectie consta in investirea in imobiliare. Aceasta reprezinta cea mai sigura solutie de a obtine venituri suplimentare, in perioadele cu inflatie ridicata. Avantajul este ca, de regula, contractele de inchiriere cresc, astfel ca vei beneficia de un supliment.

Tinerea banilor la banca duce la deprecierea lor si nu reprezinta o solutie pe termen lung. Bineinteles ca nici tinerea lor la saltea nu reprezinta o alegere inspirata din mai multe motive, printre care faptul ca nu iti aduc niciun castig.

Daca ai o suma de bani si esti dispus sa iti asumi riscuri, poti merge in directia actiunilor, a fondurilor de investitii si chiar a cumpararii de lingouri de aur. Pentru a face o alegere inspirata pentru nevoile si posibilitatile tale, este recomandat sa discuti inainte cu un broker.

O alta varianta este sa investesti in criptomonede, daca iti surade. Problema principala se refera la riscul asumat. De asemenea, aceasta piata nu este, inca, bine reglementata.

👉 Citeste si Topul celor mai bune idei de afaceri

Pe termen lung, inclusiv operele de arta sau anumite colectii de sport (tricouri semnate, obiecte in editie limitata etc.) isi majoreaza valoarea in timp si pot oferi o protectie fata de inflatie. 

Moduri de economisire

Urmarea unor sfaturi de economisire te poate ajuta sa simti mai putin efectele inflatiei asupra buzunarului. Mai jos, sunt cateva recomandari in acest sens:

  • Analizeaza-ti cheltuielile lunare – poate iti poti renegocia abonamentul la telefon sau poate ca folosesti foarte rar anumite abonamente de streaming de filme. De asemenea, daca faci sport in casa sau in aer liber, nu are sens sa mai tii abonamentul la sala. Serviciile de ride-sharing si iesirile la restaurant reprezinta alte cheltuieli care pot fi diminuate prin folosirea transportului in comun, a trotinetei electrice sau a bicicletei si prin gatitul acasa. Redu si cheltuielile „de lux”, precum cafeaua de dimineata luata de la cafeneaua din centru sau pranzul in oras;
  • Foloseste mai putin sau deloc masina – cele mai mari scumpiri sunt la energie si la carburanti. Daca nu folosesti zilnic masina, vei fi mai putin afectat de cresterea preturilor la combustibil. Te poti proteja de facturile mari monitorizand indexul de consum. Cazurile de facturi uriase care apar in mass-media se bazeaza pe estimarile companiilor in cazul clientilor care nu trimit indexul de consum. Prin transmiterea indexului, eviti plata unor facturi mult prea mari, bazate pe estimari;
  • Fa-ti lista inainte de a pleca la cumparaturi – folosind o lista, vei cheltui aproximativ 10-20% mai putin. De asemenea, este indicat sa cumperi fructe si legume de sezon. Mai mult, urmareste ofertele marilor supermarketuri, pentru a lua produsele necesare la reducere;
  • Economiseste, acasa – redu temperatura la termostat; imbraca-te mai bine si redu temperatura de la 25 la 20 de grade Celsius. De asemenea, izoleaza bine casa, pentru a evita pierderile de caldura;
  • Fa cumparaturile necesare acum – ai nevoie de un computer nou sau poate de o masina? Preturile la astfel de produse se vor scumpi peste sase luni, deci este de preferat sa faci astfel de cumparaturi acum;
  • Daca ai un credit cu dobanda variabila care a crescut deodata, este recomandat sa il refinantezi – vei avea o perioada mai mare de rambursare, insa creditul va fi mai ieftin;
  • Daca ai nevoie de achizitii care nu necesita o suma foarte mare, ia un credit rapid pe termen scurt – acesta poate fi platit repede, din venitul lunar, si nu are efecte semnificative asupra bugetului.

Inflatia este un fenomen care ne afecteaza pe toti. Daca inflatia taratoare este chiar de dorit, pentru a avea crestere economica, inovatie si locuri de munca bune, exista forme care pot fi devastatoare, precum inflatia galopanta sau hiperinflatia. Pe de alta parte, nici deflatia, opusul inflatiei, nu este buna, deoarece poate duce la recesiune. Cu alte cuvinte, o inflatie de 2-3% pe an este benefica, insa mai mult poate afecta atat economia, cat si societatea in ansamblul ei.

Sursa foto: Shutterstock

 

Noutăți

Cauți ceva anume?