Care este diferenta dintre salariul brut si salariul net

Salariul reprezinta principala sursa de venit a romanilor, motiv pentru care printre principalele obiective se afla obtinerea unui job care sa asigure un venit lunar suficient pentru un trai decent si pentru satisfacerea nevoilor de zi cu zi. Fie ca iti doresti primul tau job, fie ca vrei sa iti schimbi locul actual de munca, este foarte important sa clarifici fiecare clauza contractuala si sa cunosti diferenta dintre salariul net si cel brut, pentru a te asigura ca faci cea mai buna alegere profesionala pentru tine.

 

  • Ce trebuie sa stii inainte sa semnezi un contract individual de munca
  • Ce inseamna salariul net si brut
  • Metoda de calcul pentru salariul net pornind de la salariul brut
  • Importanta salariului atunci cand ai nevoie de un imprumut
  • Top 3 modalitati eficiente de a economisi de la un salariu la altul

 

Ce trebuie sa stii inainte sa semnezi un contract individual de munca

Contractul de munca reprezinta un element important in procesul de angajare, iar semnarea lui presupune intelegerea si stabilirea in prealabil a clauzelor pe care le contine. In momentul in care semnezi un contract de munca trebuie sa acorzi atentie mai multor detalii, precum tipul de contract, nivelul salarial, bonusurile, dar si responsabilitatile pe care le vei avea la noul loc de munca. Desigur, toate aceste lucruri trebuie stabilite anterior de catre tine si angajator, insa este bine sa te asiguri ca si in contractul de munca sunt stipulate detaliile discutate in prealabil.

Un contract de munca poate sa fie semnat pe perioada determinata sau nedeterminata, iar diferenta dintre ele este ca cel pe perioada determinata se incheie la o data anume stabilita de catre angajator, iar cel pe perioada nedeterminata, asa cum ii spune si numele, nu are o data de incheiere. Conform Codului Muncii, un contract de munca pe perioada determinata poate sa fie prelungit cu acordul ambelor parti dupa expirarea termenului initial.

Nivelul salarial discutat la interviu trebuie sa se regaseasca si in contractul de munca unde acesta este mentionat in valoare bruta, incluzand toate taxele si impozitele pe care angajatul trebuie sa le plateasca la stat. Totodata, pe langa salariu, companiile ofera angajatilor diverse beneficii precum reduceri la sali de sport, asigurarea sau decontul transportului dus-intors catre locul de munca sau tichete de masa, astfel ca este bine sa te asiguri ca in contractul de lucru pe care il semnezi sunt stipulate toate beneficiile discutate la interviu.

Nu in ultimul rand, contractul de munca trebuie sa contina si fisa postului unde sunt mentionate toate responsabilitatile pe care le vei avea la noul loc de munca. Acorda atentie acestor responsabilitati si pune intrebari inaintea semnarii contractului, pentru a intelege exact ce ai de facut.

Ce inseamna salariul net si brut 

In functie de angajatorul pe care il alegi, in oferta de angajare iti poate fi prezentat fie salariul brut, fie salariul net, lucru care poate duce deseori la o confuzie. Este foarte important ca salariul net, adica banii pe care ii primesti in cont luna de luna, sa fie clarificat, deoarece in tara noastra exista o diferenta foarte mare intre salariul net si cel brut.

Pentru angajatii din companiile private, salariul poate sa fie negociat cu angajatorul in functie de experienta, studii sau competente profesionale. Pentru angajatii care lucreaza in institutiile statului salariile sunt stabilite prin  lege corespunzator functiei, gradului profesional sau vechimii in munca. De asemenea, angajatii pot primi diferite tipuri de sporuri financiare care pot constitui un venit suplimentar considerabil pe langa salariul de baza.

Sporurile pot sa fie temporare sau permanente. Sporurile temporare se refera la sporul pentru turele de noapte sau pentru orele lucrate suplimentar, in timp ce sporurile permanente reprezinta beneficii in bani pentru vechimea la locul de munca sau pentru conditii speciale de lucru.

Indiferent de compania la care te angajezi, salariul care este trecut in contractul individual de munca este cel brut, iar beneficiile trebuie mentionate clar si concis.

Salariul brut reprezinta suma veniturilor salariale lunare realizate de catre salariat si include contributiile sociale si taxele la stat, in timp ce salariul net reprezinta valoarea care ramane din salariul brut dupa plata acestor contributii si taxe. 

Metoda de calcul pentru salariul net pornind de la salariul brut

Daca ai nelamuriri cu privire la ce inseamna un salariu net, trebuie sa stii ca acesta este suma efectiva de bani pe care o primesti in cont luna de luna. Pentru a afla salariul net, din salariul brut care este stipulat in contractul de munca, trebuie sa scazi retinerile din salariu care se platesc catre stat.

Conform legislatiei, din salariul brut angajatul plateste catre stat:

  • asigurari sociale de sanatate (CASS): 10%;
  • asigurari sociale, contributia la pensii (CAS): 25%. Acest procent poate suferi modificari si poate creste la 29% pentru conditii deosebite de munca sau 33% pentru conditii speciale de munca;
  • impozit pe venit: 10%.

De exemplu, la un salariu brut de 2.750 lei, salariul net care se plateste „in mana” angajatului este de 1.636 lei. Pentru un calcul automat si mai multe detalii privind salariul net, puteti sa folositi un calculator salarii disponibil pe platformele online.

Si angajatorul trebuie sa plateasca o contributie la stat. Aceasta este contributia asiguratorie pentru munca, de 2,25%. Atentie, insa, aceasta suma trebuie platita de catre angajator pe langa salariul brut pe care i-l ofera angajatului. Angajatul nu trebuie sa scada acest procent din salariul brut atunci cand calculeaza salariul net.

Important de retinut este faptul ca angajatorul plateste atat contributiile sale la stat, cat si contributiile mentionate mai sus ale angajatului, de aici venind si diferenta dintre salariul brut si salariul net. Practic, din salariul brut angajatorul retine si plateste contributiile angajatului la stat, ramanand astfel salariul net care ii este virat angajatului lunar in contul bancar.

Importanta salariului atunci cand ai nevoie de un imprumut

Indiferent ca apelezi la o unitate bancara sau optezi pentru un credit rapid IFN, pentru accesarea unui imprumut este necesar sa indeplinesti anumite conditii obligatorii precum varsta minima de 18 ani, detinerea unui cont bancar si un venit lunar constant.

De obicei, venitul lunar constant se refera la salariul net, insa poti accesa un imprumut si daca suma de bani incasata lunar provine din pensie sau alte surse impozabile. Suma de bani imprumutata depinde in mare parte de venitul lunar pe care il incasezi in cont. Poti obtine un imprumut si in cazul in care castigi un salariu minim pe economie, care in tara noastra este de 2.550 lei brut, adica 1.524 lei net. Acesta se acorda pentru un program normal de lucru de 8 ore pe zi, mai exact 40 de ore pe saptamana.

De asemenea, exista credite pe termen scurt care pot fi acordate si in cazul in care incasezi lunar mai putin decat un salariu minim pe economie, in acest caz valoarea minima acceptata fiind de 900 lei. In aceasta situatie, daca iti doresti sa obtii suma de bani intr-un timp foarte scurt, poti sa apelezi la un imprumut IFN. Un avantaj al unui astfel de imprumut este ca se acorda in termen de cateva ore de la momentul in care aplici, utilizand platformele online, iar dobanzile sunt unele foarte avantajoase. Mai mult decat atat, daca optezi pentru un imprumut oferit de Mobilocredit prin intermediul aplicatiei mobile Mobilo Credit, castigi 200 de lei in plus pe langa imprumutul obtinut.

Valoarea pe care poti sa o obtii printr-un imprumut depinde de veniturile impozabile castigate si de gradul de indatorare. Acestea sunt cele mai importante criterii de analiza  in functie de care vei primi sau nu creditul solicitat, gradul de indatorare reprezentand raportul dintre valoarea totala a datoriilor pe care le ai si venitul tau total. 

👉 Solicita AICI un imprumut rapid online.

In calculul gradului de indatorare pentru un imprumut sunt incluse toate datoriile unei persoane, care decurg din credite sau alte forme de imprumut si care trebuie rambursate conform unui contract. Este important de stiut ca aici sunt incluse si alte obligatii financiare precum impozitele (impozitul pentru imobil sau masina), asigurarile obligatorii sau alte taxe.

Valoarea maxima a gradului de indatorare se stabileste la inceputul fiecarui an de catre BNR sau atunci cand o impune situatia economica si este reglementata de dispozitiile Bancii Nationale. Aceasta este de maximum 45%, insa procentul depinde de institutia financiara la care apelezi pentru imprumut.

Pentru a face un imprumut responsabil trebuie sa tii cont de cateva lucruri elementare care te vor ajuta sa faci cea mai buna alegere pentru tine si nevoile tale.

In primul rand, inainte sa apelezi la un imprumut trebuie sa stabilesti clar care este scopul acestuia si care este suma de bani de care ai nevoie. Fie ca apelezi la un imprumut pentru situatii neprevazute care pot sa apara, nevoi medicale sau plata chiriei, fie ca doresti sa faci o achizitie pentru care ai economisit deja bani si mai ai nevoie de doar o mica parte pentru a putea cumpara lucrul respectiv, poti sa apelezi la un imprumut rapid online.

Top 3 modalitati eficiente de a economisi de la un salariu la altul

Imprumuturile rapide reprezinta o metoda eficienta de a-ti finanta nevoile urgente, insa, pe termen lung, este indicat sa adopti una sau mai multe modalitati de economisire pentru a-ti asigura astfel o rezerva de bani pe care sa o poti folosi in caz de nevoie.

O metoda foarte des folosita de catre persoanele care vor sa economiseasca este aplicarea regulii 50/30/20 care simplifica foarte mult obiceiurile de economisire. Aceasta regula presupune impartirea veniturilor in 3 categorii: nevoi, dorinte si economii. Mai exact, din venitul salarial aloca 50% pentru nevoi, 30% pentru dorinte si tabieturi, urmand ca 20% sa economisesti luna de luna.

O alta metoda de economisire este folosirea unei liste de cumparaturi. De fiecare data cand mergi intr-un supermarket sau un magazin alimentar, pregateste in prealabil o lista de cumparaturi cu toate lucrurile de care ai nevoie pentru saptamana respectiva. Incearca pe cat posibil sa respecti lista intocmita si sa cumperi doar acele lucruri de care stii ca ai nevoie. In acest mod, eviti sa cheltuiesti bani pe lucruri care nu sunt esentiale sau pe care le cumperi dintr-un impuls de moment.

Cea de-a treia metoda de economisire o reprezinta folosirea transportului public. Pentru deplasarea la locul de munca sau atunci cand ai lucruri de rezolvat prin oras, incearca pe cat posibil sa folosesti transportul public sau, atunci cand conditiile meteo iti permit, poti sa folosesti bicicleta sau trotineta electrica. 

Scumpirea combustibilului din ultima perioada cu siguranta se resimte si in cheltuielile tale lunare, asa ca le poti reduce in mod eficient folosindu-te de metode alternative.

Intrucat taxele si impozitele la stat care trebuie platite de catre angajat sunt aproape de 50%, diferenta dintre salariul brut si cel net este una destul de mare, care se resimte in buzunarul fiecarui angajat. Astfel, pentru a ne rotunji veniturile si a ne asigura ca de la o luna la alta putem sa ne satisfacem toate nevoile, o solutie eficienta este accesarea unui credit rapid care sa acopere nevoile urgente, iar pe termen lung, adoptarea unor metode potrivite de economisire.

Sursa foto: freepik 

Noutăți

Cauți ceva anume?