Pentru foarte multa lume, datoriile sunt asemenea unor nori negri, care ne acopera cerul senin. Cand esti prins in datorii, poate fi dificil sa vezi lumina de la capatul tunelului. Platile din ce in ce mai mari se aduna de la o luna la alta si incepem sa ne simtim coplesiti.
Mai jos, am pregatit un plan pentru a te ajuta sa iti faci ordine in finante. Nu va fi usor si va trebui sa faci cateva schimbari, insa linistea sufleteasca pe care o vei resimti dupa plata datoriilor va fi meritat aceste sacrificii.
- Metode pentru a scapa de datorii
- Efectele datoriilor
- Sfaturi utile pentru a preveni acumularea datoriilor
Metode pentru a scapa de datorii
Datoriile reprezinta o problema urgenta si practica, deci si recomandarile pentru a scapa de ele vor fi practice. Mai jos, sunt cateva metode pentru a scapa de datorii.
Pasul 1: Stabileste bugetul
Elaborarea bugetului este cel mai important pas pentru a-ti controla finantele. De fapt, stabilirea bugetului reprezinta o harta a finantelor tale. Iti arata cati bani ai, de unde provin si pe ce sunt cheltuiti.
Asigura-te ca stii pe ce sunt cheltuiti banii tai. Urmarirea traseului banilor te va ajuta sa iti dai seama ce intra si ce iese din buzunarul tau. Orice suma afecteaza bugetul.
Un alt element important in stabilirea bugetului consta in evaluarea nevoilor si a dorintelor. Este esential sa stii care este diferenta dintre nevoi, lucruri absolut necesare, si dorinte, lucruri pe care ti le-ai dori, dar nu sunt vitale.
Bugetul te ajuta si sa iti stabilesti, in mod realist, obiective pe termen scurt si pe termen lung si sa vezi cum te pot ajuta economiile sa atingi aceste obiective.
👉 Afla de aici mai multe informatii despre CUM SA ITI GESTIONEZI BUGETUL
Pasul 2: Fii la zi cu istoricul de credit
Istoricul de credit si scorul de credit reprezinta instrumentele principale, folosite de institutiile bancare pentru a determina daca esti un bun candidat pentru un imprumut si daca iti poti plati facturile la timp.
Ratingul de client va creste sau va scadea, in functie de aceste informatii. De exemplu, daca iti platesti darile la timp, punctajul tau va creste treptat.
Un rating bun de credit te ajuta sa imprumuti bani la o rata a dobanzii mai mica si sa platesti mai putin pentru dobanzi, pe termen lung. Prin comparatie, un rating slab poate pune piedici in obtinerea unui imprumut, a unui card de credit, contract de leasing, refinantari etc.
Lasa-ti timp, periodic, pentru a revizui istoricul de credit, pentru a te asigura ca ratingul de credit nu are de suferit. Poti obtine, fara costuri suplimentare, informatii din dosarul tau.
👉 Daca ai un rating slab, dar ai nevoie urgenta de bani, poti solicita un credit rapid pe termen scurt, de la Mobilo Credit!
Pasul 3: Elaboreaza un plan de actiune
Nu stii in ce directie sa iei masuri pentru a rezolva problema datoriilor? Exista mai multe strategii prin care iti poti gestiona mai usor datoriile, pentru a putea incepe sa le achiti.
O prima strategie este sa platesti mai intai datoriile care au cea mai mare rata a dobanzii. Acest lucru inseamna ca vei plati mai putine dobanzi pe termen lung si ca iti vei reduce mai repede datoria totala.
O alta strategie este sa efectuezi plati minime pentru celelalte datorii. Scaparea progresiva de datorii te va motiva sa continui platile.
Stabileste un plan de plata in functie de rata dobanzii, de sume si de termenele limita. Ordoneaza-le in functie de prioritate. De exemplu, plata ratei la casa va avea prioritate in fata platii ratei la masina, chiar daca si aceasta este importanta.
Pasul 4: Controleaza si actioneaza
Dupa ce ai pregatit bugetul si ai elaborat planul de actiune, este momentul sa treci la treaba. Incearca sa faci tot posibilul pentru a realiza platile minime pentru toate datoriile, pana la data scadentei. In functie de buget, banii ramasi pot fi folositi pentru a plati alte datorii.
Procesul de a scapa de datorii poate fi unul lung, insa este important sa respecti planul intocmit chiar de tine.
Pasul 5: Foloseste banii in plus pentru a-ti plati datoriile
Acesta este un pas neglijat de multa lume. Foloseste banii suplimentari sau neprevazuti, de exemplu, o prima la locul de munca, pentru a accelera rambursarea datoriilor. Poti fi tentat sa iesi in oras pentru a sarbatori reusita, insa este mai bine sa astepti pana la plata tuturor datoriilor.
Daca iti doresti cu adevarat sa scapi de datorii, trebuie sa ramai disciplinat. Aceasta disciplina se traduce si prin folosirea banilor in plus pentru a-ti plati parte din datorii.
Banii in plus vin din mai multe surse, precum:
- Recuperarea de taxe, mai ales daca ai lucrat in strainatate;
- Prime la locul de munca;
- Venituri din ore suplimentare;
- Venituri obtinute la al doilea loc de munca;
- Cadouri in bani de la zile de nastere sau alte sarbatori;
- Bani primiti pentru imprumuturi oferite unor apropiati;
- Bani din returnarea unor produse pe care nu ti le mai doresti.
Pasul 6: Redu cheltuielile
Redu cat poti de mult cheltuielile. Mai jos, sunt cateva recomandari in acest sens:
- Negociaza reducerea abonamentului la telefon sau treci pe cartela;
- Daca este necesar sa iti schimbi anumite obiecte in casa, alege produse mai ieftine sau lucruri second-hand;
- Daca te afli intr-o situatie delicata, solicita bancii amanarea platilor lunare;
- Foloseste cu moderatie cardurile de cumparaturi, deoarece pot contribui semnificativ la cresterea datoriilor.
O alta idee este sa planifici mesele saptamanale, pentru a face economie la cheltuielile cu mancarea. De asemenea, daca pleci in vacanta, cumpara-ti biletele din timp, pentru a prinde o oferta buna la avion si cazare.
In ceea ce priveste facturile, discuta cu furnizorul pentru a vedea daca poti obtine o oferta mai buna sau treci la o alta companie.
Pasul 7: Vinde lucrurile de care nu ai nevoie
Probabil ca ai, in apartament sau casa, lucruri nefolosite sau de care nu mai ai nevoie. Daca le vinzi, poti achita o parte din datorii.
In cazul in care atat tu, cat si partenerul sau partenera aveti masina, vanzarea unui automobil te poate ajuta sa iti platesti o parte importanta a datoriilor.
La nevoie, puteti renunta la masini in favoarea transportului in comun, a bicicletei sau a mersului pe jos, la locul de munca. Astfel, veti economisi cateva mii de euro.
Similar, daca stati in chirie intr-un apartament de trei camere, dar folositi doar doua, puteti trece la un apartament cu doua camere si o chirie mai mica.
Pasul 8: Creste veniturile
Cresterea veniturilor este un alt mod prin care poti plati datoriile mai usor. Este foarte important sa gasesti noi modalitati de a castiga bani in plus.
Gaseste-ti un al doilea job, eventual part-time sau in weekend. Cateva sute de lei in plus te vor ajuta, in timp, sa iti platesti datoriile.
Daca locuiesti intr-o zona turistica, poti inchiria o camera in regim Airbnb. Astfel, vei obtine un venit in plus cu efort minim.
👉 Afla de aici mai multe despre CREDITUL PANA LA SALARIU de la Mobilo Credit
Pasul 9: Fa-ti un plan de viitor
Odata ce ai inceput sa platesti mare parte a datoriilor, este momentul sa privesti spre viitor. Chiar daca bugetul tau va include bani de economii si un fond pentru situatii de urgenta, trebuie sa ai in vedere anumite cheltuieli mari, care vor avea impact major asupra bugetului lunar: achizitia unor aparate electrocasnice, a unei noi masini sau chiar a unei locuinte. Costurile aferente masinii sau casei vor reprezenta un procent major din bugetul lunar pe termen lung, iar instabilitatile economice pot duce la cresterea semnificativa a ratei.
Fondul de urgenta este foarte important. Reprezinta o suma pusa deoparte pentru situatiile neprevazute precum imbolnavirea, un accident sau pierderea locului de munca. In general, este recomandat sa pui deoparte o suma egala cu traiul pe sase luni.
Aceste sume pot parea greu de atins. De aceea, ar trebui sa economisesti treptat. Economisirea unei sume mici in mod regulat face o mare diferenta, pe termen lung.
Pasul 10: Fii implicat 100%
Acesta este ultimul pas si cel mai important. Implica-te total pentru a putea plati datoriile si pentru a preveni acumularea lor pe viitor.
La jocurile de poker, all-in inseamna ca esti convins ca ai tot ce-ti trebuie pentru a castiga. Atitudinea trebuie sa fie asemanatoare, pentru a putea rambursa datoriile. Nu poti tine un picior in barca „Vreau sa am haine la moda” si altul in barca „Vreau sa scap de datorii”.
O astfel de strategie nu functioneaza. Daca vrei sa scapi cat mai repede de datorii, trebui sa te angajezi si sa te implici 100%. Pentru motivatie, iti poti face o lista cu motivele pentru care doresti sa scapi de datorii. Cand te simti coplesit, citeste aceasta lista.
Efectele datoriilor
Datoriile pot avea un efect deosebit asupra sanatatii si vietii de zi cu zi. Daca ti-a fost vreodata teama sa deschizi o factura sau sa primesti telefoane de la furnizori, stii ce inseamna. Mai jos, sunt cateva dintre efectele datoriilor:
- Vei cheltui mai mult – paradoxal, daca ai deja datorii acumulate, tinzi sa cheltui in continuare, chiar daca nu iti permiti. Adrenalina apare atunci cand iti cumperi lucruri noi pentru care nu trebuie sa platesti, pe moment. Insa, la un moment dat, noile cheltuieli te vor ajunge si nu te vei simti la fel de bine;
- Datoriile iti iau bani din veniturile viitoare – daca platesti folosind un card de credit, imprumuti bani pe care va trebui sa ii platesti in viitor. Chiar iti doresti sa platesti pentru un lucru pe care l-ai folosit deja si de care nu mai ai nevoie? Nu stii cum vor evolua veniturile tale, deci este bine sa nu cheltui prea mult;
- Datoriile te impiedica sa-ti atingi obiectivele financiare – daca faci datorii si acestea se acumuleaza, nu te vei mai putea bucura la fel de sarbatorile alaturi de cei dragi. Pe masura ce datoriile se acumuleaza si cresc platile lunare, iti vei permite din ce in ce mai putin sa cheltui pe alte lucruri;
- Datoriile pot afecta relatia de cuplu – datoriile pun presiune pe bugetul familiei si pot crea dezechilibre in relatia de cuplu. Partenerii se simt coplesiti, iar acest lucru poate duce la certuri legate de cheltuielile zilnice. In unele cazuri, acumularea datoriilor poate amana intemeierea unei familii sau achizitia unei locuinte;
- Datoriile cresc nivelul de stres – poate ca te simti, uneori, stresat la locul de munca, insa datoriile vor aduce un stres suplimentar in viata ta. Acumularea lor poate creste riscul de anxietate si depresie. Pe termen lung, stresul, anxietatea si depresia pot cauza dureri de cap, probleme de concentrare si de somn. Acestea pot afecta performanta la locul de munca, ceea ce poate contribui la dificultatile financiare;
- Datoriile contribuie la schimbari comportamentale – pot afecta apetitul si pot creste probabilitatea de iritabilitate, nervozitate si procrastinare.
Pe masura ce iti platesti datoriile, observa ce impact are acest lucru asupra ta. Este foarte posibil sa te simti usor si liber. Plata datoriilor iti aduce linistea de care ai nevoie pentru a te bucura din nou de viata.
Sfaturi utile pentru a preveni acumularea datoriilor
Datoriile reprezinta un subiect fierbinte, atunci cand vine vorba de finante. Evitam sa vorbim despre ele mai ales atunci cand se acumuleaza saptamani sau poate chiar luni la rand. Cu toate acestea, doar pentru ca nu vorbim despre ele, asta nu inseamna ca dispar. De aceea, este important sa stii cum sa iti gestionezi banii, pentru a le impiedica sa preia controlul. Pentru a face acest lucru, urmeaza recomandarile de mai jos:
- Plateste cash ori de cate ori ai ocazia;
- Stabileste niste limite si respecta-le;
- Evita cumparaturile impulsive – daca iti doresti un lucru foarte mult, asteapta 2-3 zile, pentru a vedea daca intr-adevar ai nevoie de el;
- Compara preturile de la mai multi producatori, inainte de orice achizitie;
- Cand mergi la cumparaturi, fa-ti o lista si stabileste-ti de acasa un buget, la care adauga 15%, pentru cazul unor majorari de preturi;
- Evita sa aplici pentru mai mult de un card de credit;
- Negociaza serviciile de telecomunicatii, utilitati si asigurari;
- Ia-ti pachet la locul de munca si evita sa iei pranzul in oras;
- Foloseste transportul in comun sau bicicleta;
- Repara electrocasnicele in loc sa le inlocuiesti;
- Instaleaza termostat, pentru a controla cheltuielile pentru caldura;
- Ia-ti haine cand sunt reduceri.
Daca doresti sa scapi de datorii cat mai repede, este posibil. Foloseste-te de sfaturile de mai jos si vei reusi sa scapi mai repede de datorii, pentru a putea sa te bucuri din nou de lucrurile frumoase ale vietii. Achitarea datoriilor contribuie la o stare buna de spirit si te ajuta sa iti petreci timpul intr-un alt mod decat preocupandu-te pentru bani.
Sursa foto: Shutterstock