Cele mai bine platite meserii fara studii superioare

A avea studii superioare nu este un criteriu mandatoriu pentru a obtine un loc de munca bine platit. Exista o gama variata de idei de meserii care pot fi practicate in urma finalizarii studiilor liceale sau in urma absolvirii unui curs de calificare.

Prin urmare, daca nu esti convins ca iti doresti sa aplici la o facultate, daca esti student si iti doresti sa muncesti sau daca nu ai urmat studiile superioare imediat dupa terminarea liceului, trebuie sa stii ca exista o multitudine de idei care te pot ajuta sa practici o meserie bine platita.

In general, majoritatea meseriilor necesita o calificare, fie ca este vorba despre cursuri de formare profesionala, studii postliceale, absolvirea unui liceu tehnologic sau vocational, instruiri organizate in cadrul companiilor angajatoare si asa mai departe. In urma acestor forme de calificare, persoana se considera a fi specializata pentru a practica o meserie.

  • Meserii cu studii superioare sau meserii fara studii superioare - care este diferenta?
  • 10 meserii bine platite fara studii superioare
  • Cele mai bine platite meserii pentru femei si barbati

Meserii cu studii superioare sau meserii fara studii superioare - care este diferenta?

Studiile superioare ofera o specializare pentru un anumit domeniu si vin in ajutorul persoanelor care, la nivel liceal, au urmat un profil teoretic. Persoanele care au absolvit un liceu tehnologic obtin o calificare imediat dupa incheierea studiilor, avand capacitatea de a practica o meserie fara a mai urma o facultate.

Cele mai bine platite meserii nu depind in mod special de urmarea studiilor universitare. Ba mai mult, in cazul in care ai urmat o facultate, insa ai decis sa nu profesezi in domeniu, este posibil ca pentru a practica o meserie sa ai nevoie de un curs de calificare.

Desi studiile superioare sunt luate in considerare de catre angajatori, acestea nu afecteaza neaparat nivelul salarial in care vei fi incadrat. In multe dintre situatii, experienta si abilitatile candidatului vor prima. Bineinteles, acest lucru este influentat de tipul locului de munca pe care iti doresti sa-l ocupi, dar si de pozitia din organizatie.

Potrivit raportului emis de Ministerul Educatiei in anul 2021, numarul de persoane care urmeaza studii superioare este in crestere fata de anul precedent. Cu toate acestea, calificarea si perfectionarea intr-un anumit domeniu nu depind exclusiv de urmarea unor studii universitare. Tinerii care isi doresc sau sunt nevoiti sa intre pe piata muncii imediat dupa incheierea liceului pot urma diferite forme de invatamant de scurta durata sau se pot baza pe companiile care isi instruiesc personalul dupa angajare.

In ceea ce priveste nivelul salarial, studiile superioare nu sunt o conditie pentru ca angajatorul sa ofere un salariu mai mare. Pana la inceputul anului 2022, a existat o diferentiere la nivel legislativ pentru persoanele care detineau studii superioare si a caror angajare pe un anumit post era conditionata de obtinerea unei diplome de studii superioare. Diferentierea a disparut la inceputul anului, atunci cand salariul minim pe economie s-a majorat la 2550 de lei brut.

Important de mentionat este faptul ca diferenta dintre salariul minim pe economie acordat unei persoane cu studii superioare si cel acordat unei persoane fara studii superioare era nesemnificativa, fiind aplicabila strict pentru salariul minim pe economie. Cu alte cuvinte, daca angajatorul dorea sa ofere un salariu mai mare decat salariul minim garantat prin lege, aceasta deosebire disparea.

10 meserii bine platite fara studii superioare

Daca esti in cautarea unor joburi bine platite si care nu necesita studii superioare, am creat o lista cu 10 meserii banoase. Bineinteles, conditia de a castiga un salariu peste medie este aceea de a excela in profesia pe care alegi sa o practici.

Dedicarea, profesionalismul si harnicia vor cantari in ochii angajatorului mai mult decat o diploma de studii superioare. Desigur, pentru a avansa in cariera, poate fi necesar sa iei in considerare urmarea unor cursuri de specializare sau chiar a unei facultati. Totusi, exista numeroase optiuni de meserii usoare si bine platite care nu depind de absolvirea unor studii superioare.

  • Meseria de bucatar

 

Daca iti place sa gatesti si bucataria este locul in care te simti apreciat, meseria de bucatar ar putea fi cea potrivita. Bucatarii fac parte din categoria persoanelor bine platite, iar pentru a profesa, acestia au nevoie de un curs de calificare.

Pentru a-ti creste sansele de reusita, acorda-ti timpul necesar si invata de la cei mai buni. Alege un curs de calificare bine cotat, cu profesori de renume, care te pot initia in tainele bucatariei. Desi poate sa reprezinte o investitie destul de mare la inceput, un astfel de curs va face diferenta. In cazul in care nu ai banii necesari, poti solicita un credit rapid cu aprobare imediata, pe care il vei restitui in urmatoarele 12 luni.

Oportunitatile de a-ti gasi un loc de munca sunt multiple: vei putea lucra in restaurante, hoteluri, pensiuni sau vei putea sa-ti deschizi propriul restaurant. Totodata, abilitatile castigate iti vor permite sa lucrezi atat in tara, cat si in strainatate.

  • Meseria de agent de vanzari

Domeniul vanzarilor este extrem de ofertant in ceea ce priveste locurile de munca. In general, aceasta meserie se potriveste persoanelor comunicative, care prefera lucrul cu oamenii si care sunt persuasive. 

Pentru a deveni agent de vanzari nu este necesar sa urmezi o facultate. In plus, multe dintre companiile angajatoare ofera traininguri specializate pentru persoanele care nu detin experienta in domeniu. 

Agentii de vanzari primesc comision pentru fiecare produs sau serviciu vandut, astfel ca, daca performantele angajatului sunt bune, castigurile acestuia pot fi substantiale.

  • Meseria de hairstilist

 

Profesia de hairstilist este unul dintre acele joburi fara facultate in urma carora castigurile pot fi consistente. Desi necesita urmarea unui curs de calificare si multa practica, aceasta meserie iti poate permite sa avansezi rapid, construindu-ti o retea de clienti care aleg sa se intoarca pentru serviciile calitative.

Daca folosesti foarfeca cu iscusinta sau ai o afinitate pentru coafurile reusite si te intrebi ce meserie necesita o foarte buna indemanare, profesia de hairstilist pare a se potrivi cu priceperea ta. Odata cu acumularea experientei si imbogatirea portofoliului de clienti, aceasta profesie este cu siguranta una dintre cele mai banoase meserii.

  • Meseria de make-up artist

Meseria de make-up artist este o alta profesie din domeniul infrumusetarii, care iti poate oferi castiguri peste medie fara a detine studii superioare. In urma unui curs de calificare, cu mult exercitiu si dedicare, un make-up artist poate realiza machiaje in cadrul unui salon, machiaje de televiziune, de film sau de teatru si poate obtine colaborari pentru diferite evenimente.

  • Meseria de mecanic auto

 

Desi exista programe de studii universitare cu profile destinate acestei profesii, meseria de mecanic auto poate fi practicata si fara absolvirea unei facultati. Un curs de calificare in domeniu este la fel de apreciat de catre angajatori, mai ales daca angajatul detine abilitatile si cunostintele necesare, avand dorinta de a se perfectiona.

Pentru a castiga clienti si pentru a fi bine platit, lucreaza cu profesionalism, fii punctual si incearca sa oferi un ajutor real. Oamenii se vor intoarce atat pentru calitatea lucrarii, cat si pentru etica de care ai dat dovada. Mai mult decat atat, un bun mecanic trebuie sa tina pasul cu evolutia din industrie, specializandu-se in functie de cerintele pietei.

  • Meseria de insotitor de bord

Pentru practicarea meseriei de insotitor de bord nu este necesara o facultate. De cele mai multe ori, companiile aeriene includ cursul de calificare necesar pentru a deveni stewardesa sau steward, la inceputul colaborarii. In caz contrar, exista furnizori de formare profesionala care pun la dispozitia cursantilor contra cost acest curs. Desi costurile pot fi mari, investitia va fi una binemeritata. Pentru a te inscrie intr-un astfel de program de formare profesionala, poti solicta un credit cu buletinul, obtinand pana la 9000 de lei rapid si usor, din confortul casei tale.

 

Desi vei lipsi destul de mult timp de acasa, profesia de insotitor de bord este una dintre acele meserii de viitor, pentru femei sau pentru barbati, care iti pot aduce nu doar satisfactia calatoriilor, ci si a unui salariu consistent.

  • Meseria de sofer

Pentru meseria de sofer nu ai nevoie decat de permis de conducere. Soferii de TIR si in special cei care fac curse internationale se afla in categoria oamenilor cu locuri de munca bine platite. Desi poate fi o meserie solicitanta si obositoare, aceasta profesie reprezinta o sursa importanta de venit pentru persoanele care nu detin nicio alta calificare.

  • Meseria de agent de politie

Pentru a deveni agent de politie, este necesar sa urmezi scoala de agenti de politie, care iti va garanta ulterior un loc de munca sigur si bine platit. La salariul de baza se adauga sporurile, indemnizatiile, dar si vechimea sau performanta.

  • Meseria de operator CNC

 

Profesia de operator CNC presupune absolvirea unui curs de calificare, fiind printre cele mai bine platite pozitii fara studii superioare. Operatorul CNC se ocupa de operarea masinilor cu comanda numerica, activand in ateliere de productie sau fabrici care deservesc diverse domenii de activitate.

  • Meseria de instructor auto

Nici meseria de instructor auto nu necesita studii superioare pentru a putea fi practicata. Totusi, exista o serie de criterii care trebuie obligatoriu indeplinite, printre care se numara detinerea unui permis de conducere de cel putin 5 ani, varsta de peste 25 de ani si absolvirea unui liceu cu diploma de bacalaureat.

In urma unui curs de pregatire profesionala, instructorul auto isi poate obtine atestatul, promovand examenul de atestare. Desi este o profesie complexa si solicitanta, aceasta poate sa genereze venituri peste medie.

Cele mai bine platite meserii pentru femei si barbati 

Totodata, raportat la cele mai bine platite meserii pentru femei in Romania, lista poate fi completata cu meseria de manichiurista sau meseria de cosmeticiana. Atat femeile, cat si barbatii au inceput sa acorde o mai mare atentie ingrijirii personale, fiind dispusi sa plateasca sume generoase pentru servicii calitative. 

Totusi, pentru a multumi clientii, profesiile din domeniul infrumusetarii trebuie sa tina cont de noile tentinde si tehnici din domeniu, perfectionandu-se continuu.

In ceea ce priveste meseriile cu cele mai bune venituri pentru barbati, pe lista se pot adauga profesiile de instructor de fitness, controlor trafic aerian sau lucrator in constructii.

 

Daca iti doresti sa faci un prim pas in cariera si sa urmezi un curs de calificare, insa costurile sunt prea mari, poti apela la un credit rapid pe termen scurt, pe care il soliciti online si care contribuie la rezolvarea problemelor tale in doar 10 minute.

Studiile superioare nu conditioneaza un loc de munca bine platit. Desi influenteaza si au un aport de cunostinte folositor, studiile universitare nu sunt obligatorii pentru a-ti asigura un venit peste medie.

Ba mai mult, angajatorii valorizeaza priceperea si abilitatile pe care un candidat le detine, iar aceste calitati pot fi dobandite pe cont propriu, prin urmarea unor cursuri de calificare sau de specializare, si prin implicarea in programe de formare sau internship oferite de companii.

Sursa foto: Shutterstock

Noutăți

Cauți ceva anume?